Društvo

Franc Bekenbauer - globalni ambasador "Fudbala za prijateljstvo"

Franc Bekenbauer, globalni ambasador Fudbala za prijateljstvo, dijeliće svoje fudbalsko iskustvo sa mladim fudbalerima i fudbalerkama iz cijelog svijeta u Madridu.

Globalni ambasador Gazpromovog međunarodnog društveno odgovornog projekta za djecu, Fudbal za prijateljstvo Franc Bekenbauer, dvostruki nosilac Zlatne lopte, učestvovaće u završnim manifestacijama sedme sezone u Madridu od 28. maja do 2. juna. 

Završnica ovogodišnjeg Fudbala za prijateljstvo dešava se u okviru UEFA Finala Lige šampiona 2019. 

"Velika mi je čast što sam dio Gazpromovog međunarodnog društveno odgovornog projekta za djecu, Fudbal za prijateljstvo. Vrijednosti koje promovišu mladi učesnici iz cijelog svijeta su vanvremenske: bez ideje o jednakosti, dobroti i pravednosti ne možete zamisliti uravnoteženi svijet. Odganje djece koja su spremna da sarađuju i komuniciraju je glavni cilj, jer je sposobnost da se pronalaze kompromisi, zajednički jezik sa najrazličitijim ljudima ključ uspjeha u životu, bez obzira da li biraju profesionalnu sportsku karijeru ili bilo koju drugu poziv,“ rekao je globalni ambasador Fudbala za prijateljstvo Franc Bekenbauer.

U Madridu će se Franc Bekenbauer sastati sa mladim učesnicima Fudbala za prijateljstvo, kao globalni ambasador projekta i pričati s njima o svom sportskom iskustvu, zanimljivim situacijama iz svog profesionalnog života, i motivisati ih da kao početnici u sporu treba da postižu dobre rezultate.

Madrid će biti centar dešavanja najvaćnijih, završnih manifestacija Fudbala za prijateljstvo. Više od 800 učesnika iz cijelog svijeta – iz Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike, većinom dvanestogodišnjih fudbalera i fudbalerki, te mladih sportskih novinara, stići će u Madrid. Učesnici završnih događaja će posjetiti finale UEFA Lige šampiona 2019. na stadionu Metropolitano u Madridu.

Međunarodni kamp prijateljstva priprema posebne programe i časove za mlade učesnike kroz koje će objediniti sportske, humanitarne i obrazovne programe. Svoje fudbalske vještine će moći da pokažu na Svjetskom prvenstvu Fudbala za prijateljstvo 2019, u okviru kog će mladi igrači biti raspoređeni u 32 Međunarodna tima Prijateljstva. Jedinstveni princip projekta Fudbal za prijateljstvo ujediniće u timove djecu različitih nacija, polova i sposobnosti.

Po prvi put, Međunarodni Forum Fudbala za prijateljstvo će biti dio završnih događaja programa a učesnici su stručnjaci iz oblasti razvoja dječjeg i omladinskog sporta iz cijelog svijeta. Treneri, doktori dečjih timova, novinari vodećih svjetskih medija, poznati fudbaleri, predstavnici fudbalskih akademija i saveza razgovaraće o pitanjima pripreme mladih fudbalera za međunarodna takmičenja, novim metodama sportskog obrazovanja, principima formiranja uspješnog dečjeg tima, načinima kako podstaći profesionalni razvoja mladih igrača.

Podsjećamo, ambasadori projekta iz Bosne i Hercegovine su Anja Gačić, četrnaestogodišnja reprezentativka WU16 reprezentacije Bosne i Hercegovine, trener i fudbalerka u Akademiji Fudbala Sporting Teslić sa dječacima, kao i u ženskom fudbalskom klubu Sloga iz Petrova; Slavko Roguljić, golman Sport Teama iz Banjaluke; Lejla Salihović, članica Škole fudbala Respekt iz Sarajeva i Samra Osmanović iz Gračanice, igračica ŽFK Petrovo. Oni će predstavljati Bosnu i Hercegovinu ove godine na Forumu fudbala i prijateljstva u Madridu. 

Ovogodišnji završni Forum fudbala i prijateljstva biće održan od 28. maja do 2. juna, u sedmici kad se održava finalni meč UEFA Lige šampiona u glavnom gradu Španije, Madridu. Glavni cilj projekta i ove godine je da podrži dječiji i omladinski sport, promoviše vrijednosti zdravog i aktivnog načina života i promoviše i njeguje poštovanje i toleranciju između različitih nacija i kultura svijeta. 

 

Frontal

 

 

 

 

 

 
Twitter
Anketa

Po vašoj procjeni koliko će vam trebati novca da bi spremili djecu u školu?

Rezultati ankete
Blog