Društvo

OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Livna domaćin posljednjeg Lino višebojca

OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Livna domaćin posljednjeg Lino višebojca u petoj sezoni u BiH

OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Livna ugostila je danas posljednji Lino višebojac u ovoj petoj sezoni u Bosni i Hercegovini u Gradskoj sportskoj dvorani „Dalibor Perković - Dali“ u Livnu. 


Preko 600 učenika svjedočilo je vrhunskom takmičarsko sportskom i navijačkom doživljaju koji su priredili takmičari, gosti sportisti, nastavnici, učenici, te ekipa iz Podravke i Sportskih novosti. Na samom početku učenike je pozdravio direktor škole Goran Čeko, te ministar nauke, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije Petar Galić.


Učenik II.d razreda Matej Pavić bio je domaćin tokom kulturno - zabavnog programa. Svoj zadatak shvatio je ozbiljno i odradio ga profesionalno. Najprije je najavio zbor učenika nižih razreda koji je otpjevao pjesmu „Put oko svijeta“ pod dirigovanjem  učiteljice Mirke Vrgoč. Učenici su nastavili razigrano i to plesom učenica III. razreda koje su izvele Jive Mexico, a pripremala ih je učiteljica Danijela Popović. Mladi pjesnik osnovac Danijal Ira Duran kazivao je svoju pjesmu „Četiri jablana“, a nakon njega učenice ritmičke sekcije četvrtih i petih razreda, koje je uvježbala učiteljica Andrea Šušnjar otplesale su koreografiju uz pjesmu „Can't stop the feeling“. 

Učenici viših razreda pokazali su svoje literarno umijeće pišući literarni sastav na temu „Svijet po mom“, a najbolji sastav napisala je Tihana Crnković, učenica IX.a razreda.

Takmičare su tokom Lino višebojca bodrili gosti sportisti: fudbaler Ivan Jolić, košarkašica Gabriela Visković i selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivo Krezo. I kako to obično biva, i u Livnu je podrška navijača, odnosno cijele škole učinila da učenici škole - izazivači, Adriana Rimac i Mateo Krišto u trčanju budu bolji od sportista Ivana Jolića i Gabrijele Visković. 


Najbolje maske imali su učenici II.d razreda, najbolje transparente napravili su učenici I.a razreda, a naglasniji navijači bili su učenici VIII.b razreda. 

Za sami kraj - dva pripetavanja. Isti broj bodova imali su Marko Barišić iz VI.d i Ivan Krezo iz VII.d - po 150, te Marija Batinić iz VI.d i Elda Čolić iz IX.d - po 130 bodova. Nakon finalnog pripetavanja, pobjedu su odnijeli Ivan Krezo i Marija Batinić.

Lino višebojac, projekt pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstva nauke, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije, pet županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, a u organizaciji kompanije Podravka u BiH u saradnji sa Sportskim novostima, realizuje se već više od decenije u Hrvatskoj, a od prije pet godina i u Bosni i Hercegovini. 

Lino višebojac je projekt čiji je cilj potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već petu godinu se održava i u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine. Tokom pete sezone Lino višebojci održani su u Tuzli, Velikoj Kladuši, dva u Goraždu, dva u Mostaru, Sovićima kod Gruda i Livnu.

 

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog