Svijet

Neobična saradnja Američke ambasade i McDonald'sa u Austriji

Diplomatska pomoć u sjedištu hamburgera

Izgubili ste pasoš, ukraden vam je mobitel ili ste pak preopterećeni situacijom u kojoj ste se našli, prema pisanju njemačkog Bild-a, pomoć ćete od 15.5.2019. moći potražiti u svakoj austrijskoj filijali američkog burger-giganta McDonald'sa. Vaše je samo da potražite prepoznatljivi zlatni logo u obliku slova M.

Ovu neobičnu saradnju sa McDonald's filijalama u Austriji prošli petak je najavio američki ambasador Trevor Traina na službenoj Facebook stranici Amabasade SAD-a u Austriji.

Time će McDonald's filijale postati svojevrsne poslovnice Ambasade u kojima će uposlenici pomagati američkim državljanima koji im se obrate za pomoć te u njihovo ime stupiti u kontakt sa ambasadom ili konzulatom.

„Zahtjev je došao od američkog konzulata“, potvrdio je glasnogovornik McDonald'sa Wilhelm Baldia za austrijski Kurier. „Kao prvo zbog velike prepoznatljivosti brenda među američkim državljanima a kao drugo jer se u Austriji nalazi relativno mnogo filijala.“ Upravo zbog toga je u 194 filijale ovog američkog koncerna uspostavljena 24-časovna telefonska linija između filijala i Ambasade.

Joseph Giordano-Scholz, glasnogovornik Ambasade SAD-a u Berlinu za Bild naglašava: „Glavni prioritet Ministarstva vanjskih poslova je uvijek sigurnost i dobrobit američkih državljana u inostranstvu. Iako trenutno ne planiramo pratiti partnerstvo Ambasade u Beču s McDonald'som, Ambasada SAD-a u Njemačkoj stalno evaluira kako možemo poboljšati našu uslugu."

 

IZVOR: Bild.de
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog