Zanimljivosti

7 zanimljivih činjenica o Dunavu

Dunav protiče kroz deset država, a njegovom toku doprinose vode iz dvadesetak zemalja. Nekada je dijelio carstva i regije, a danas je rijeka koja povezuje narode.

Ovo su neke od interesantnih činjenica o ovoj veličanstvenoj rijeci.

1. Dunav je druga najduža rijeka u Evropi

Najduža rijeka u Evropi je Volga - nevjerovatni vodeni prostor koji obuhvata površinu od 3.692 kilometara u zapadnoj Rusiji. Druga najduža rijeka je Dunav, 2.860 kilometara, i teče od Nemačke do Ukrajine.

2. Dunav teče od Njemačke do Crnog mora

Nevjerovatna dužina i tok od istoka ka zapadu, učinili su ovu rijeku središtem različitih istorijskih događaja. Dunav izvire u regiji Crna šuma u Njemačkoj i uliva se u Crno more.

3. Na obalama Dunava leže četiri glavna grada

Na obalama Dunava nalaze se i četiri glavna grada: Beč, Beograd, Budimpešta i  Bratislava.


4. Predstavlja jedan od najbitnijih plovnih puteva u Evropi

Preko Bavarskog kanala, Dunav povezuje Atlantski okean sa Crnim morem. Zahvaljujući svojoj širini, Dunavom mogu da plove i veliki brodovi.

5. Najveća dubina Dunava iznosi 90 metara

Kod „Gvozdene kapije“, Dunav presjeca put između Karpatsko-balkanskog vijenca mjestu na kojem su mnogi Rumuni za vrijeme vladavine Čaušeskua rizikovali život pokušavajući da preplivaju rijeku tamo gdje je najuža, ali i najdublja (širina oko 150 m, dubina 90 m) u Kazanu, koji je ujedno i najatraktivniji dio Đerdapske klisure. 


6. Na dnu Dunava nalaze se brojni moćni ratni brodovi

Godine 1944, predvidjevši da je poraz neizbežan, stotine njemačkih brodova plovilo je Dunavom kako bi izbjegli da budu zarobljeni od strane Sovjetskog saveza. Danas, ratni brodovi se mogu vidjeti sa obala Dunava u ljeto, kada opadne nivo vode u koritu.

7. Dunav je rijeka sa najviše imena

Zbog svoje “multinacionalne” i “multiistorijske” pripadnosti, Dunav je rijeka koju mnogi narodi drugačije nazivaju. Tračani su ga nazivali Istros, a Skiti Mataos. Veli stari Rimljani su mu dali imena Danister i Danubius, a Grci Dunavius. U Njemačkoj i Austriji još uvijek je poznat kao Donau, a Francuzi ga zovu Le Danibe. Kroz Budimpeštu protiče pod imenom Duna, a u Rumuniji je poznat kao Dunarea. Turci ga nazivaju Tuna, Rusi i Slovaci Dunaj, a mi i Bugari ga nazivamo Dunav.

Ipak, jedna od najljepših rijeka na svijetu, koja kroz našu zemlju protiče na 588 kilometara dugom putu, ima veliki problem sa zagađenošću. 

 

Izvor: nationalgeographic.rs

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog