Kultura

"Različiti, a jednaki!" - kratki film srednjoškolaca iz Prnjavora

"Različiti, a jednaki!" - kratki film koji su snimili učenici JO OŠ"Nikola Tesla" iz Prnjavora.

16 polaznika filmske radionice "Viva škola filma" su od 13. do 15. maja, osmislili, snimili i montirali kratki igrani film sa vrlo ozbiljnom temom. Iako mladi, obradili su aktuelnu, socijalnu tematiku o vršnjačkom nasilju u školama. Mladi znaju biti surovi prema "drugačijima" u svom okruženju, ali poruka ovog filma je da smo ipak svi jednaki, a da je različitost, ustvari bogatstvo.


Pod budnim okom mentora, prvoga dana su ideju pretočili u scenario i knjigu snimanja. Drugog dana radionice su sami rukovali profesionalnom filmskom opremom i snimili film.

Trećeg dana film je editovan i dobio svoj finalni izgled.


Film će prmijerno biti prikazan na 5. Viva film festivalu u septembru 2019. u takmičarskoj kategoriji "Omladinski Bh film", te će biti i ozbiljan kandidat za osvajanje neke od vrijednih nagrada. Najbolja tri filma biće nagrađena Canon kamerama, koje obezbjeđuje pokrovitelj kompanija Avtera BH, a najbolji pojedinci će biti nagrađeni od strane kompanije Mekline.

Pokrovitelj ove radionice u Prnjavoru je Ambasada Češke Republike u BiH, a realizaciju su pomogli i VW, Porsche Bosna i Hercegovina, BHRT, Canon, DJi, Podravka, Lipa voda, i ostali. 

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Po vašoj procjeni koliko će vam trebati novca da bi spremili djecu u školu?

Rezultati ankete
Blog