Vijesti

Nezakonita odluka Grada da pozajmi novac ZIBL-u

Pravobranilaštvo Republike Srpske osporilo je odluku Skupštine grada Banjaluka da pozajmi pola miliona maraka Zavodu za izgradnju (ZIBL), pa će gradonačelnik Igor Radojičić pokušati da Zavod spasi na drugi način – dokapitalizacijom, potvrđeno je portalu CAPITAL.

Nakon što Zavodu nije pomoglo ni to što je po dogovoru banjalučkom “Vodovodu” za 1,8 miliona KM prodao dio poslovne zgrade, Grad Banjaluka je Zavodu trebao da pozajmi 500.000 maraka kako bi se iščupali iz finansijske dubioze, što je odobrila i Skupština grada u martu.

“Za rad ZIBL-a godinama nisu izdvajana sredstva. Ovo je prvi put da Grad pozajmljuje određena sredstva, a ovaj zajam je obezbijeđen hipotekarno, odnosno, imovinom ZIBL-a”, rekao je Radojičić u martu.

Međutim, Pravobranilaštvo RS nije dalo pozitivno mišljenje, ističući da opštine i gradovi nemaju pravo da plasiraju sredstva kroz pozajmice i kredite.

Pored toga Zavod je akcionarsko društvo i odluku o zaduživanju kroz hipotekarno opterećenje imovine trebala je usvojiti Skupština akcionara. U Pravobranilaštvu su danas bili nedostupni za komentar.

Grad Banjaluka u Zavodu ima 67,1 odsto vlasništva.

Predsjednik Upravnog odbora ZIBL Đuro Crnomarković rekao je za CAPITAL da je iduća namjera Grada da ide u dokapitalizaciju preduzeća.

„Pravobranilaštvo  je dalo mišljenje kakvo je dalo, ali većinski vlasnik, odnosno Grad ide u dalje aktivnosti, sljedeća faza je postupak dokapitalizacije preduzeća, odnosno da Grad preuzme što više akcija“, rekao je Crnomarković.

Dodao je da se još prodaje dio zgrade Zavoda u centru Banjaluke kako bi se tim novcem isplatili radnici koji su višak, odnosno otpremnine. Zbog ranijih dugova je ZIBL već prodao jedan dio zgrade banjalučkom „Vodovodu“.

Zavod se duže vrijeme nalazi u finansijskim problemima, u 2017. godini imao je minus od 1,77 miliona KM, dok je prošlu godinu završio u minusu od oko 490.000 KM.

ZIBL je na kraju 2018. zapošljavao 46 radnika, a po sistematizaciji bi trebalo da ima 38 radnika.

 

Izvor: capital
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog