Vijesti

U posljednje 4 godine bh državljanstva se odreklo preko 20.000 građana

U skladu sa članom 19. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine građani koji žive u inostranstvu i imaju državljanstvo druge države ili im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države, imaju pravo da se odreknu državljanstva BiH.

To pravo je u posljednje četiri godine iskoristilo 20.536 građana koji su se odrekli bh državljanstva. Najviše ih se odreklo u 2017. godine, čak 4.494 građana.

Ovo su podaci koje je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović dobio nakon što je postavio poslaničko pitanje Ministru civilnih poslova BiH.

Za tri godine prihod države od takse za odricanje od državljanstva je  iznosila blizu 10 miliona KM.

"U narednim godinama taj broj će biti veći jer se povećava broj onih koji odlaze u zemlje sa kojima nemamo ugovor o dvojnom državljanstvu", napisao je Magazinović na svom tviter nalogu.


Zakon o administrativnim taksama je usvojila Parlamentarna skupština BiH 2002. godine, a sastavni dio Zakona je Tarifa administrativnih taksi. Taksa za zahtjev za prestanak državljanstva je iznosila 1.700 KM. Na sjednici održanoj 2006. godine, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama ta cifra je smanjena na 800 KM. 

Odlukom Savjeta ministara BiH o smanjenju administrativnih taksa za prestanak državljanstva BiH izjavom o odricanju od državljanstva licima koja se odriču državljanstva BiH u korist državljanstva neke od država bivše SFRJ iznos takse je smanjen na 200 KM.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog