Svijet

Ko je Robert F. Smit? Upoznajte čovjeka koji je otplatio studentski dug cijeloj generaciji

Milijarder Robert F. Smit objavio je u nedjelju da će otplatiti studentski dug za cijelu generaciju 2019., oko 400 diplomaca koledža "Morhaus" u Atlanti, što je izazvalo veliko oduševljenje.

Prema procjeni Asošiejted Presa, poklon vrijedi oko 40 miliona dolara, a Smit je rekao da će njegova porodica isplatiti kredite kroz grant.

Vijest o njegovoj velikodušnosti brzo se proširila, ali za razliku od drugih visokoprofiliranih milijardera, Smit ima nešto manje prepoznatljivo ime.

Smit, čije se bogatstvo prema Forbsovoj listi procjenjuje na oko 5 milijardi dolara, je predsjednik i izvršni direktor kompanije "Vista Equity Partners", osnovane 2000. godine i specijalizovane za investiranje u softvere. Vista je veliki posao u svijetu investiranja softvera, koji trenutno upravlja sa oko 46 milijardi dolara investicija sa portfeljem i sa više od 50 softverskih kompanija koje zapošljavaju više od 60.000 ljudi širom svijeta.

Prije nego što je zaradio svoje milijarde, 56-godišnjak čije je porijeklo iz Kolorada, upisao je postdiplomske studije je Univerzitetu Kornel, stekavši diplomu iz hemijskog inženjerstva, a zatim MBA na poslovnoj školi u Kolumbiji. Prije nego što je osnovao sopstvenu investicionu firmu, prvo je radio u "Kraft General Foods", a zatim u "Goldman Sachsu".

Iako je Smitov poklon maturantima "Morhaus" koledža mogao biti njegov najznačajniji filantropski rad, to zasigurno nije njegov prvi. U 2017. godini Smit je potpisao ugovor o davanju zaloga, pridruživši se grupi ultra-bogatih pojedinaca - uključujući Bila i Melindu Gejts i Varena Bufeta - koji su se javno obavezali da većinu svog bogatstva daju filantropiji. On je, prema Forbsu, prvi Afroamerikanac koji je potpisao ovaj zalog.

Pored njegovog poklona od oko 40 miliona dolara za diplomce "Morhaus" koledža, Smit je ranije najavio poklon od 1,5 miliona dolara za ovaj tradicionalni muški crnački koledž. 2016. godine Smit je poklonio 20 miliona dolara Nacionalnom muzeju afro-američke istorije i kulture u Vašingtonu. Nakon što je Smit donirao 50 miliona dolara svojoj alma materi, izraz koji se koristi za školu ili univerzitet na kojem je neko diplomirao, Univerziet Kornel je preimenovao u školu za hemiju i biomolekularni inženjering.

Smit je i osnivački direktor i predsjednik Fondacije Fond II, koja daje grantove koji se odnose na afričko-američko očuvanje kulture, ljudska prava, očuvanje okoliša, muzičko obrazovanje i „održavanje američkih vrijednosti poduzetništva.

Fond II ukazuje na Smitovu muzičku stranu. U 2016. godini, Smit je postao prvi afroamerički predsjednik njujorškog Karnegi hola, jednog od najprestižnijih svjetskih koncertnih prostora. Ovaj milijarder je angažovao Sila i Džona Ledženda da nastupaju na njegovom drugom vjenčanju. I Smitova dva najmlađa sina, Hendriks i Ledžend, nazvana su po gitaristi Džimi Hendriksu i pjevaču Džonu Ledžendu, navodi Nju Jork Tajms.

Ali uprkos njegovoj dosadašnjoj velikodušnosti, niko ne može da se takmiči sa ovim  poklonom Morhaus klasi 2019. godine.

"Ne moram da živim na sendviču od putera, kikirikija i želea", rekao je jedan diplomac. "Bio sam šokiran. Srce mi je stalo. Svi smo plakali. U trenutku kada je to bilo kao da nam je skinut teret."

 

 

 

Izvor: time.com

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog