Region

Srbija: Usvojen "Tijanin zakon", doživotna robija za silovatelje i ubice djece

Skupština Srbije usvojila je izmjene i dopune Krivičnog zakonika sa 159 glasova "za".

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s prijedlogom Fondacije "Tijana Jurić".

Usvajanju "Tijaninog zakona", koji predviđa doživotnu robiju za silovatelje i ubice djece, prisustvovali su Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", čiju je inicijativu za ovaj zakon potpisima podržalo gotovo 159.000 građana i Ivan Jovanović, novinar Blica, javlja dopisnik RTS-a.

Osim vladajuće većine "Tijanin zakon" glasovima su podržali i radikali, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine i još dva poslanika opozicije - Miladin Ševarlić i Đorđe Vukadinović.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici koji bojkotuju rad parlamenta, iako su, prema njihovim riječima, potpisima podržali građansku inicijativu. 

Poslanici su usvojili i izmjene zakona o krivičnom postupku.

Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.

U skladu sa inicijativom Fondacije "Tijana Jurić" predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična djela određena tom inicijativom - za one koji su osuđeni zbog ubistva djece, trudnica i nemoćnih lica.

 

Izvor: rts
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog