Zanimljivosti

Hercegovina među top 10 destinacija u Evorpi za 2019.

Jedan od najpopularnijih turističkih portala i izdavača turističkih vodiča na svijetu Lonely Planet sedmu godinu zaredom sastavlja listu deset prioritetnih evropskih destinacija. Ove godine se među top destinacijama našla i Hercegovina.

Glavna ovogodišnja destinacija u Evropi, koju su izabrali stručnjaci za putovanja "Lonely Planeta", je Visoke Tatre, Slovačka. Tamo putnici mogu vidjeti planine, vodopade, pa čak i smeđe medvjede, koji su iskorijenjeni iz većine drugih dijelova Europe.

Druga destinacija na listi je Madrid, Španija, koja zaslužuje svoje mjesto po svom naglasku na održivom životu, biciklističkim stazama, širokim pješačkim stazama i još mnogo toga. Na trećem mjestu je manje istraženi dio Islanda, novi Arctic Coast Way.

Hercegovina (BiH) je zauzela visoko četvrto mjesto, a u top 10 su se našle i Bari, Italija; Shetland, Škotska; Lyon, Francuska; Lihtenštajn; Vevey, Švajcarska; i Istra, Hrvatska.

"Razmislite o Hercegovini – istorijskoj regiji na koju se geografski naslanja Bosna – prvo što pada na pamet je Mostar i veličanstveni Stari most. Ono što svakako nećete zamisliti su gužve koje stižu svakog ljeta kako bi kroz neki od filtera na svojoj kameri uhvatili savršenu sliku te kamene strukture. Proširite fokus tokom 2019. na druge hercegovačke destinacije, putujući popularnim Ćirom, željezničkom linijom koja datira iz austorugarskog perioda a koja prolazi krajolicima od Mostara ka Dubrovniku, povezujući neke od top destinacija u ovoj regiji. Prolutajte uličicama srednjovjekovnog Počitelja, istražite tunele pećine Vjetrenica ili se pridružite planirnarskoj turi do tradicionalnog sela Lukomir. Sve su to iskustva koja će vam koji će vam pružiti novu perspektivu na ovom savršenom području.", piše Lonely Planet.

 

Izvor: lonelyplanet.com

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog