Zanimljivosti

Nakon 56 godina najdugovječniji njemački gradonačelnik ide u penziju

"Kandidovao sam se na 14 izbora. Sve sam ih prošao. Uvijek sam imao i protivkandidate. Tačnog broja se ni ne sjećam", rekao je demohrišćanski političar Ridel

Najdugovečniji njemački gradonačelnik, Jozef Ridel iz mjesta Vindhagen u saveznoj pokrajini Rajna-Palatinat, na jugozapadu zemlje, poslije 56-godišnjeg mandata i napunjene 94 godine ovih dana odlazi u penziju.

"Kandidovao sam se na 14 izbora. Sve sam ih prošao. Uvijek sam imao i protivkandidate. Tačnog broja se ni ne sećam", rekao je demohrišćanski političar Ridel.


Dužnost gradonačelnika obavljao je dobrovoljno, bez naknade, a kancelarija mu je bila dnevna soba.

Na funkciju gradonačelnika Vindhagena, gradića sa 4.200 stanovnika, prvi put je stupio 1963., kada je kancelar bio Konrad Adenauer, prenosi hrvatski portal Indeks.

Legendarnog njemačkog posljeratnog kancelara, koji je živio u obližnjem Rendorfu, Ridel je snabdijevao krompirom.

"Tad su ovdje bila svega dva automobila. Preko autoputa A3 sam se vozio konjskom zapregom", prisjeća se Ridel koji je 1944. bio kao vojnik upućen u Poljsku, da bi 1945. pao u rusko zarobljeništvo iz kojeg se vratio tek sredinom pedesetih.

Kako se navodi, mjesto Vindhagen je profitiralo upravo od izgradnje tog autoputa, 30-ih godina prošlog vijeka.

Ridel je objavio da se neće kandidovati na opštinskim izborima sljedeće nedjelje, a da će mu posljednji zadatak biti njihovo nadgledanje.

Potom će, kako je istakao, više vremena posvetiti brizi za svoje unuke i praunuke.



Izvor: Novosti
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog