Društvo

Slavko Mršević maturirao sa svojim razredom

Nakon duge i neizvjesne borbe Slavko Mršević, mladić s blagim oblikom autizma kojem dugo vremena sistem i institucije bukvalno nisu dozvoljavali da nastavi srednjoškolsko obrazovanje, juče je maturirao.

Slavko je ipak uspio. Velika borba u kojoj mu je pomagao njegov pravni zastupnik Bojan Bajić završila je srećnim krajem – Slavkovom maturom.

Tako je sinoć u Rudom autistični dječak Slavko Mršević u svečanom odijelu prošetao gradom i proslavio završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Podsjećanja radi, slučaj izbacivanja iz škole dječaka Slavka Mrševića iz Rudog prošle godine uzburkao je javnost kada je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravo ući u školu.

On je bez ikakvog zakonskog razloga izbačen iz škole. Prema riječima njegovog oca Nenada Mrševića, Slavko je u školu upisan 2015. i u prvom polugodištu je dobijao ocjene koje mu nisu zaključene.

Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Stoga je njegov otac o ovom slučaju obavijestio sve relevantne institucije te podnio tužbu po deset osova zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava dječaku na školovanje.

 

Izvor: klix.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog