Region

Двије деценије од битке на Паштрику

Двије деценије од почетка битке на Паштрику, која је заједно са борбом на Кошарама примјер војничке снаге, вјештине, храбрости и побједе, али и страдања младих војника за отаџбину навршава се данас.

Борбе на Паштрику и Кошарама зауставиле су НАТО поход на СРЈ, али и продор албанских снага, а за тај велики успјех, заслужни су обични војници, борци и старешине тактичких јединица.

У операцији „Стрела” на Паштрику, 26 припадника 549. моторизоване бригаде је погинуло, док их је 126 рањено.

Министар одбране Александар Вулин рекао је за Танјуг да без побједа на Кошарама и Паштрику кумановски Војно-технички споразум о прекиду непријатељстава не би постојао.

Према његовим ријечима, да није било тих побједа имали бисмо безусловну капитулацију, не бисмо имали Резолуција 1244, а самим тим не би било ни преговора, ни наде да Србија може да се бори за КиМ и српски народ.

Битка на Паштрику, о којој ће вечерас на РТС-у бити приказан филм, како министар наводи, дио је наше плански и намјерно заборављене историје.

„Највећи дио Србије није чуо ни за планину Паштрик, а камоли за епопеју која се ту одвијала. То је била бриљантна операција, којом су непријатељу нанијети страшни губици, а која се водила до посљедњег дана НАТО агресије”, навео је Вулин.

Према његовим ријечима, битка на Паштирку није није била успутна операција већ магистрални правац НАТО агресије и жеља да се копненом интервенцијом уђе на простор КиМ, а онда и даље.

Министар је оцијенио да је филм начин да запишемо историју и не дозволимо да нам било ко други икада више пише историју.

„Данас, 20 година касније на нама је да се овим људима и на овај начин захвалимо и да им, када су већ својим животима и борбом обезбиједили мјесто у историји, то мјесто и сачувамо како би могли са поносом да га покажу својој дјеци”, рекао је Вулин и нагласио да Србија ничим није изазвала НАТО агресију и да не може бити крива за било шта.

„Ратне приче са Паштрика” други је филм, након оног о Кошaрама, у копродукцији РТС-а и Министарства одбране – Војнофилмског центра „Застава филм”, који свједочи о херојској борби припадника наше војске у одбрани отаџбине на Паштрику 1999. године, а којима се врло мало зна.

Хронолошки прати догађаје од напада на караулу Горожуп до повлачења наше војске послије потписивања Кумановског споразума.

Битка на Паштрику, други је дио копнене офанзиве коју су из правца Албаније ка Косову и Метохији покушали да изведу припадници ОВК у сарадњи са НАТО снагама и регуларним јединицама војске Албаније.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog