Svijet

Koje političke partije su dobile najviše glasova u Evropskom parlamentu

Nakon održanih izbora za Evropski parlament, prema prvim preliminarnim rezultatima najjače političke grupacije u Evropskoj uniji bit će narodnjaci i socijaldemokrati.

Klub zastupnika Evropske narodne stranke (hršćanski demokrati) dobio je 178 zastupničkih mjesta. Riječ je, pak, o gubitku određenog broja mjesta, jer su do sada imali 216.

Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu sada ima 152, a u prethodnom mandatu su imali 185 mjesta.

Evropski konzervativci i reformisti takođe su pali na 61 zastupničko mjesto i to sa 77 koliko su imali. 

Klub zastupnika Saveza liberala i demokrata za Evropu porastao je na 108 zastupnika, sa 69.

Konfederalni klub zastupnika Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene ljevice je pao na 39 zastupnika sa 52 koliko su imali. Klub zastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza sada ima 67, a prije su imali 52 zastupnika. Klub zastupnika Evrope slobode i demokratije porastao je sa 42 na 53 zastupnička mjesta. 

Klub zastupnika Evrope nacija i sloboda sada takođe ima 55 zastupnika, dok je prije imao 36, a Nezavisni zastupnici sada imaju tek 7 mjesta, dok su ranije imali 20.

Inače, nijedna od tradicionalnih stranaka ne može da ima većinu u Parlamentu pa su potvrdile spremnost da sarađuju s bliskim partijama kako bi se radilo za dobrobit Evrope. 

Predstavnici Narodnjaka i Socijaldemokrata su potvrdili spremnost da zajedno sarađuju i uključe i liberale u pronalazak programa za narednih pet godina.

Predstavnik Narodnjaka Martin Weber, koji je i kandidat za predsjednika Evropske komisije iz ove grupacije, je potvrdio da oni neće ni u kom slučaju sarađivati ni s ekstremnom ljevicom niti desnicom.

Najveći pojedinačni blok i dalje je Evropska narodna partija i očekuje se da će ona formirati koaliciju naklonjenu Evropskoj uniji.

Liberali i Zeleni ostvarili su dobar rezultat, a nacionalisti su na putu da trijumfuju u Italiji i Francuskoj.

Odziv je bio najveći u posljednjih 20 godina - nešto manji od 51 odsto - poslije višedecenijskog smanjenja broja ljudi koji izlaze na evropske izbore.

Populisti su napredovali u pojedinim zemljama, ali ipak nisu dobili toliko veliku podršku kao što su pojedini predviđali.

U Britaniji je veliku pobjedu odnijela novoformirana Stranka Bregzit, dobar rezultat ostvarila je Liberalno-demokratska stranka, dok su konzervativci i laburisti teško poraženi.

Očekuje se da će formirati "veliku koaliciju" sa blokovima socijalista i demokrata, uz podršku liberala i Zelenih.

Prema projekcijama, EPP će osvojiti 179 mandata, dok je 2014. godine dobila 216. Socijalisti i demokrate pašće sa 191 mandata na 150.

Evropski parlament pomaže u oblikovanju zakona EU, a ovi rezultati će imati veliku ulogu u biranju ličnosti na funkcije u Evropskoj komisiji, izvršnom tijelu EU.

Dobar rezultat nacionalno orijentisanih stranaka u Italiji, Francuskoj i još nekim zemljama znači da će evroskeptici imati veći uticaj.

Mateo Salvini, koji predvodi italijansku Ligu, radi na uspostavljanju saveza od najmanje 12 stranaka, a njegova partija dobila je više od 30 odsto glasova, pokazuju djelimični rezultati.

U Njemačkoj su gubitke pretrpjele obje velike stranke centra. Hrišćansko-demokratska unija Angele Merkel opala je sa 35 odsto glasova 2014. godine na 28 odsto, a Socijaldemokratska unija sa 27 odsto na 15 procenata.

Desno orijentisana populistička Alternativa za Njemačku je, prema projekcijama, osvojila 10,5 odsto glasova, što je manji napredak od očekivanog u odnosu na 2014. godinu.

Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je da će njegova zemlja ići na vanredne izbore. Cipras je odluku saopštio nakon poraza njegove Sirize na izborima za Evropski parlament.

Prema rezultatima izbora, Siriza zaostaje devet procentnih poena iza opozicione Nove demokratije.

Ciprasov redovni mandat ističe u oktobru. Rekao je da će se sastati sa predsjednikom Grčke kako bi razmotrili raspisivanje vanrednih izbora odmah nakon što budu okončani lokalni izbori planirani za sljedeću nedjelju.

 

Izvor: klix/srna/rts
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog