Region

Vučić podnio izvještaj o Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da „zamrznut konflikt“ između Beograda i Prištine ne može da postoji kao trajno rješenje, jer ga Albanci neće.

On je izjavio da će Beograd pokušati da pronađe neko rješenje i ukazao da "ćemo ako ne pristanemo na kompromis, sve izgubiti". Ukoliko kompromisa bude, građani će se izjasniti na referendumu.

„Ako zamrznut konflikt ostane, samo je pitanje kada će Albanci napasti Srbiju. Sljedeće pitanje je kako ćemo izdržati napad Albanaca ako do njega dođe“, rekao je Vučić na vanrednoj sednici Narodne skupštine Srbije, na kojoj je podnio izvještaj o Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim riječima, za rješavanje pitanja Kosova postoje dva scenarija, prvi je očuvanje statusa KVO i „zamrznuti konflikt“, za koji je rekao da je nemoguće da se održi, a drugi je onaj za koji se i on lično zalaže — normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

„Nama zamrznut konflikt ne znači ništa. Ne možemo da gledamo samo kakav će biti naš plan, već i kakav je plan Albanaca, Amerikanaca, Nijemaca, kakav je plan svih drugih. Mi nismo svi drugi, mi ne možemo da govorimo u njihovo ime“, ukazao je Vučić.

On je rekao da se normalizacija može desiti samo u dva slučaja: kako je doživljava svijet, međunarodna zajednica i Albanci — postizanje sporazuma u kojem je Kosovo nezavisna država, u kojem bi Srbima dali nekakva prava ili po modelu dvije Njemačke, što Albanci ni Amerikanci neće, već traže da Beograd prizna nezavisnost, što mi nećemo.

„Druga mogućnost, koju smo ispustili, jeste ona o kojoj sam govorio i zbog koje sam napadan i o kojoj su i prije mene govorili, u desetostruko povoljnijoj situaciji su nudili neku vrstu razgraničenja da spasimo zdravo tkivo na KiM, da sačuvamo narod od progona, da možemo da živimo mirno u budućnosti“, rekao je Vučić.

Kompromis podrazumeva referendum

Ako bude kompromisnog rješenja, mada sam skeptik po tom pitanju, narod će o tome morati da se izjasni i za razliku od drugih zemalja, kod nas će odluka naroda biti obavezujuća, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svodeći današnje obraćanje u Parlamentu, predsjednik Srbije je rekao da nama u prvoj fazi ostaje da čekamo da vidimo da li će Amerikanci i Evropljani ubijediti Albance da ukinu takse.

Kod nas će biti onako kako odluči narod i onako kako narod bude rekao, naglasio je Vučić.

Ako ništa od toga ne bude slučaj i dođe do najgoreg scenarija i Albanci napadnu naš narod na KiM, ma koliko to bilo teško, a veoma je teško, jer se na KiM nalazi NATO — progon i pogrom srpskog naroda nećemo dozvoliti.

„Imali smo dovoljno ’Oluja‘, ’Bljesaka‘, mnogo nesreća i više takve nesreće srpskom narodu nećemo dozvoliti“, poručio je on.

Kako kaže, o tome su obavješteni i najviši međunarodni predstavnici, uključujući i komandanta NATO-a.

Kazao je da je na to doživio najžešću hajku ne samo od dijela međunarodne zajednice, koja je naučena da Srbi ne mogu ništa da dobiju, već i od dijela lažnih rodoljuba u Srbiji koji su im sve predali na tacni, dali i odluku Međunarodnog suda pravde, koji su rekli „da je to malo“.

„Ne možemo da se pravimo da se ništa nije desilo. Ta ideja je u ovom trenutku potpuno propala, vidim da su u svijetu zgroženi idejom da Srbi dobiju bilo šta. U svemu tome im je pomagao i dio srpskih političara, lažno se zalažući za srpske interese“, rekao je Vučić.

Moj odgovor na to je da, uprkos svemu što su nam ostavili, đubre na đubrištu i duboku jamu iz koje ne možemo da se iskopamo — nije baš da Srbija nema ništa na KiM.

„Zato sam prokazan u dijelu međunarodne zapadne javnosti, zato su me napali njihovi agenti na različite načine u svim regionalnim zemljama i ovdje“, rekao je Vučić.

Ako Priština bude ukinula takse, daću sve od sebe, dok sam predsjednik Srbije, da pokušamo da pronađemo neko rješenje, izjavio je Vučić i ukazao da ćemo ako ne pristanemo na kompromis, sve izgubiti.

„Hoćemo li pristati na zamrznuti konflikt ili ćemo probati da tražimo rješenje? Dok sam predsjednik, još tri godine, daću sve od sebe, ukoliko ukinu takse, da pokušamo da pronađemo nekakvo kompromisno rješenje, u kome će se voditi računa o interesima našeg naroda, bezbjednosti naših ljudi, crkvama i manastirima, kao i o interesima Srbije.“

Vučić je ponovio da će se zalagati za nekakvo kompromisno rješenje i naglasio da precizna istraživanja kažu da nam slijedi propast ako do rješenja ne dođe.

„To govorim zarad istorije, jer pretpostavljam da je moguće da ne dođemo do kompromisa u narednih pet ili 10 godina, a to bi bila katastrofa i za Srbe i Albance. Posljedice bi bile katastrofalne za nas u ekonomskom, socijalnom i demografskom aspektu.“

Ističe da trenutno nema čak ni dijaloga, kao i da dogovor i kompromis nisu poraz, već pobjeda — ako ne pristanemo, izgubićemo sve.

To je, kako kaže, poručio lažnim rodoljubima i zaštitnicima srpskih interesa koji bi da tuđa djeca brane KiM.

„Važno je da istaknem da ma koliko mnogi uživaju u nerješavanju i misle da zavisi sve od svjetskih okolnosti, svako ko to govori ne govori istinu. Ako ne bude kompromisnog rješenja, biće napada Albanaca na Srbe na Kosovu, jer Albanci gube živce“, dodao je Vučić.

Vrijeme je da biramo između slatkih laži i gorke istine

Vučić je rekao da bi raspravu o KiM trebalo početi odgovorom na važno pitanje: „U šta vjerujemo, u laži ili u istinu — jer bez toga nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gdje su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti.“

„Bez toga nećemo znati gdje je Kosovo, gdje je Metohija, ko njima upravlja, gdje smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

Bez tog odgovora nema, kaže Vučić, ni odgovora na to mogu li Srbi, koje su zbog KiM protivpravno bombardovali, da računaju na međunarodno pravo i pravdu.

„Da li smo sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom“, rekao je Vučić.

On je istakao da je vrijeme da otvoreno izaberemo između slatke laži i gorke istine i rekao da je njegov posao kao predsjednika da ljudima saopšti istinu, kakva god bila.

Za 30 godina prepolovljen broj Srba na KiM

Vučić je upozorio na katastrofalne razmjere nacionalne katastrofe kroz koju je naš narod prolazio, navodeći da od 1961. godine i demografski gubimo tlo pod nogama na Kosovu i Metohiji.

Te godine imamo 27 odsto Srba, već 1971. 21 odsto, 1981. godine 15 odsto, a 1991. samo 11 odsto, što znači da je za 30 godina broj Srba na KiM prepolovljen.

Kolike su razmjere nacionalne katastrofe, pokazuje i broj srpske djece u školama: tako je 1961. srpske djece bilo oko 100.000, 1999. 59. 000, a danas svega 16. 000 srpske djece u školama.

Vučić je iznio podatke o poražavajućim demografskim kretanjima.

Danas na Zapadnom Balkanu živi 7,46 miliona Srba, a oko četiri miliona i 70.000 Albanaca, naveo je Vučić, dodajući da je u Srbiji negativan prirodni priraštaj, a da Albanci imaju pozitivan. Ukoliko se nešto ne promijeni, prema procjeni UN, 2100. Srba će biti dvostruko manje nego Albanaca. Prema procjenama UN iz 2015, Srba će biti 6,23 miliona, dok će Albanaca 2050. biti za 1,92 miliona više i to 5,99 miliona. Godine 2100. biće 9,64 miliona Albanaca, a Srba oko 4,327 miliona.

Vučić je istakao i da bi se ostvario pozitivan priraštaj, žene u Srbiji treba da rađaju 3,2 djece, inače ćemo imat malu šansu da govorimo o sopstvenom opstanku.

U Skupštini Srbije je juče oko 16 sati počela posebna sjednica na čijem dnevnom redu je bio izvještaj o Kosovu i Metohiji, koji je poslanicima predstavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U izvještaju se navodi da je Srbija odlučna da nastavi pregovore s Prištinom čim se za to stvore uslovi i da nema namjeru da odustane od svog mirnog pristupa rješavanju problema na KiM.

„Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće“, piše u izvještaju koji je Parlamentu prosledila Kancelarije za KiM i koji je dostupan javnosti.

 

Izvor: sputnik

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog