Intervju

Marko Kusmuk: Najveće kvalitete svog slikarstva prepoznajem u deformaciji portreta!

Marko Kusmuk, slikar srednje generacije, rođen je u Sarajevu, a tokom ratnih godina živio je u Palama i u Crnoj Gori. Studirao je u Sarajevu, Rimu i Beogradu. Doktorske studije završio je kod profesora i slikara Miloša Šobajića. U sarajevskom periodu radio je u ateljeu slikara i grafičara Borislava Bore Aleksića.

U razgovoru za Frontal govori o nedavno osvojenoj prvoj nagradi žirija na prestižnom međunrodnom festivalu u Veneciji "Lands - Art Prize 2019", svom umjetničkom izražaju i primarnim motivima u svojim slikama.


FRONTAL: Dobitnik ste mnogih međunarodnih priznanja za svoje radove. Izlagali ste od Rima do Šangaja. Nedavno ste osvojili i prvu nagradu žirija na prestižnom međunarodnom festivalu u Veneciji u konkurenciji od 320 slikara, od toga 27 finalista iz 17 zemalja svijeta. 

KUSMUK: Važnost i značaj ove nagrade je u tome što je u ovogodišnjoj izložbi učestvovalo oko 320 umetnika iz 20 zemalja, a od 27 finalista, meni je pripala prva nagrada za 2D rad u kategoriji slike i crteži kojih je bilo više od 80 odsto. Ovogodišnja manifestacija je nosila naziv Izvan granica (Beyond Borders) i imala je za cilj da promoviše ne samo ideju i viziju umetnika koji su se predstavili, već i savremene umetničke scene zemalja iz kojih dolaze.

FRONTAL: Predstavili ste se ciklusom slika „Surditas“. Šta predstavljaju ti radovi, odnosno slika koja je dobila nagradu?

KUSMUK: Slika koja je dobila nagradu u Veneciji je jedna od ciklusa slika Surditas. Ta slika ima lazurno-akvalerski savršeno izveden portret, koji sa jedne strane ima jasnoću i odlično izgrađen odnos formi, a sa druge strane jedan potez koji kao da je pola toga obrisao i dao celoj slici slobodu. Vizuelno mi je uvek bio prioritet, mada trendovi diktiraju da se u startu mora reći čime se baviš i zbog čega. 


FRONTAL: Šta najviše preferirate u svom umjetničkom izražaju?

KUSMUK: Najveće kvalitete svog slikarstva prepoznajem u deformacijama porterta. Držim se školskih načela koja nose kvalitet slike i trudim se da bude dobra kompozicija. Sa koloritom sam se igrao, ali sada se ispostavilo da je najbolje kada ga ima malo, te sam boju skoro izbacio. Ostala je crno-bela dinamika, pa samo povremeno iz te sivkaste boje zazviždi nekakva tirkizna, koja tek tako postavljena nosi emociju na portretu.
 

 
FRONTAL: Dominantan motiv na Vašim slikama je ljudski lik. 

KUSMUK: Koliko god da je ljudsko lice svakodnevica, toliko je i najkompleksniji oblik koji postoji. Da možemo da se stavimo u poziciju da smo bili slepi pa da odjednom progledamo, opet bi se najviše zabavili sa ljudskim likom. Oblik uha, te školjke je najkompleksniji oblik univerzuma. Zatim, napraviti boju lica, to je veliki majstorluk. Portret mi nudi najviše prostora da istražujem.
 

 

Autor: Danka Savić
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog