Region

Počelo povlačenje specijalaca sa sjevera Kosova; Vučić: Biće još provokacija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da su specijalne kosovske snage počele da se povlače sa sjevera Kosova.

On je u Skupštini Srbije rekao da je ključna stvar zbog koje je počelo povlačenje reagovanje međunarodne zajednice, koja je rekla da je došlo do prekoračenje sile.

Predsjednik Srbije Aleksansdar Vučić rekao je da se pripadinici NjSO (bivši ROSU) povlače sa sjevera Kosova nakon upozorenja zapadnih sila da su u Zubinom Potoku prekoračili dozvoljenu upotrebu sile.

"Prema informacijama koje imamo, samo još četiri vozila NjSO nalaze se na Sjeveru Kosova i oni se povlače. To je dobra vijest za očuvanje mira i stabilnosti i za naše građane KIM", rekao je predsjednik u Skupštini Srbije oko 13.00 sati.

"Što se tiče zapadnih sila, one nisu javno izašle sa stavom, ali su njima rekli da je ono što je bilo u Zubinom Potoku bilo prekoračenje dozvoljene upotrebe sile i da je važno da se brzo povuku. Pretpostavljam da je to ključna stvar zbog koje su se tako brzo povukli", preneo je Vučić.

On je napomenuo da je plan kosovskih snaga bio hapšenje 26 lica, a da je njih 19 sa sjevera Kosova privedeno u južni dio Kosovske Mitrovce. Vučić smatra da će provokacije biti nastavljene.

"Hašim Tači je rekao da zna da ne smijem na Kosovo, jer tamo čeka NATO i ja to znam, i znam koliko je teška situacija za nas. I veoma sam srećan kad je Tači miran i siguran da sve dobro zna i da sve dobro razume", rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija gledati da sačuva mir, izrazivši zahvalnost srpskom narodu za "hrabrost i junaštvo i što su još jednaput uspjeli da sačuvaju srpska ognjišta i pokazali kako goloruki umiju da čuvaju svoje kuće i porodice".

Vučić je podsjetio da Srbija nije reagovala na učešće predstavnika kosovskih trupa na vježbi u Hrvtaskoj. "Ne zato što nismo mogli, to je strašna provokacija, to se ne radi. Namjerno sam želio da prećutimo da bismo pokazali da ne moramo da reagujemo u svakom trenutku. A oni koji su to uradili - uradili su to samo da bi vidjeli našu ishitrenu reakciju i ama baš ništa više", smatra predsjednik.

On je poručio da će Srbija da radi svoj posao u skladu sa međunarodnim javnim pravom uvijek. "Daćemo sve od sebe da obezbjedimo ekonomski i socijalni napredak Srbije", zaključio je on.

 

Izvor: B92
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog