Kultura

Добитник Златне сове Горан Лабудовић Шарло за роман "Ветрушка у данима неба"

Роман "Ветрушка у данима неба", аутора Горана Лабудовића Шарла из Врбаса, побједник је конкурса Златна сова за најбољи необјављени роман за ову годину који организује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Друго мјесто припало је роману "Непреводиви речник синонима", аутора Живојина Ивковића, а треће Шћепану Алексићу из Билеће за рукопис "Чекајући жуту војску".

Члан жирија Жељка Пржуљ са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву рекла је да побједнички роман представља алузију на савремену политичку сцену Србије.

Она је навела да је у роману "Ветрушка у данима неба" представљена универзална прича о несебичном жртвовању појединца за колектив који, како се испоставило, у великој мјери то не поштује.

- То је прича о браћи Киш, нарочито инжењеру Јозефу Кишу, визионару и човјеку који жртвује све породицу, пријатеље, каријеру, капитал, ауторитет... зарад далеког циља, првобитно само њему видљивог и значајног - навела је Пржуљева.

Према њеним ријечима, у роману је представљена безвремена и дубока прича која је увијек присутна у животима оних који нису спремни да прихвате материјално као једини покретачки мотив и да лични интерес замијени опште добро.

Појаснила је да је роман "Непреводиви речник синонима" базиран на психолошком и емоционалном набоју чланова породице која се, стицајем злосрећне судбине, свела на оца који одбацује живот мучен кривицом због пропуштене прилике да спасе сина, те кћерку која бјежи у свијет, али не успијева да побјегне од себе.

- У развој догађаја и животе главних ликова, ненаметљиво и посредно, а у вези са смрћу једног члана породице, укључени су и неки од посљедњих догађаја из националне историје рат у Хрватској, БиХ и бомбардовање Србије. Без директно изнесених ставова ,роман на сликовит и потресан начин говори о утицају историје на судбину појединца и разарање породице, а самим тим и друштва - навела је она, и додала, да је сугестија жирија да аутор промијени назив романа.

О роману "Чекајући жуту војску" Пржуљева је рекла да је написан у духу нобеловца Иве Андрића, те да говори о изградњи кршле-касарне у Билећи и њеној вези са судбином становника овог херцеговачког мјеста.

У роману су описане страхоте почињене над српским народом на различите начине у 20. вијеку, а осим злочина злогласних шуцкора, аустријских и усташких логора, романом су обухваћене и политичке пресуде и голооточка страдања Срба, као покушај још једног у низу перфидног затирања нације.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево Дејан Керлета рекао је да је 29 рукописа стигло на овогодишњи конкурс, те да су сви испуњавали услове.

Добитник награде Златна сова добиће плакету за најбољи необјављени роман, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 5.000 КМ и 20 примјерака романа.

Друга награда подразумијева објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 2.000 КМ и 20 примјерака романа.

Трећа награда је објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторска накнада од 1.000 КМ и 20 примјерака романа.

Награде ће бити уручене у септембру поводом Дана Завода за уџбенике и наставна средства.

 

Извор: срна
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog