Vijesti

Obilježeno 27 godina od zločina nad srpskim civilima u Ledićima

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u selu Ledići, u federalnoj opštini Trnovo, danas je obilježeno 27 godina od svirepog zločina koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH nad 24 srpska civila.

Parastos je služio paroh trnovski jerej Njegoslav Јelisić, u prisustvu članova porodica nastradalih i predstavnika grada Istočno Sarajevo, opština u sastavu grada i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nakon toga vijence su položili Miladin Dragičević, izaslanik predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Miroslav Ćirić, delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić, načelnik opštine Trnovo Dragoslav Gagović, delegacija Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo, opštinske Boračke organizacije Trnovo i Udruženja građana "Moje ognjište" Trnovo.

Zločin nad srpskim civilima u selu Ledići 3. juna 1992. godine u večernjim časovima počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu pripadnika takozvane Armije BiH ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci, a kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno, da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje su pronađene odvojene od tijela. Prema izvještaju MUP-a Republike Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na najbrutalniji način - klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Za zločin u Ledićima još niko nije pravosnažno osuđen, a trenutno se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Edhema Godinjaka koga kao najodgovornijeg, po komandnoj odgovornosti, terete za zločine nad Srbima na području Trnova.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog