Vijesti

Odlaže se ukidanje pomijeranja sata u EU?

Svaki Evropljanin koji se ponadao završetku rasprave o tome treba li svakih pola godine pomijerati sat unaprijed ili unazad, moraće da bude strpljiv.

Većini zemalja-članica EU je potrebno dodatno vrijeme kako bi sprovele u djelo izmjene pomijeranja sata, prema dokumentu koji je izdalo rumunsko predsjedništvo Savjeta EU.

Evropski zakonodavci su izglasali u martu početak promijena računanja vremena za 2021. Tada zemlje-članice treba da odluče hoće li izabrati ljetnje ili zimsko računanje vremena.

Države-članice nisu saglasne oko šireg pitanja, a njihovo odobrenje je potrebno kako bi promjena stupila na snagu, prenosi „Jutarnji“.

O temi će se raspravljati u četvrtak na sastanku evropskih ministara saobraćaja, iako se ni tada ne očekuje konačna odluka.

Rumunija je upozorila da je potreban usaglašen pristup problemu kako bi se spriječila „šarolikost vremenskih zona“ i osiguralo pravilno funkcionisanje jedinstvenog tržišta. Zasad je samo nekoliko zemalja-članica obznanilo svoju poziciju, piše u dokumentu rumunskog predsjedništva.

Peter Altmajer, njemački ministar ekonomije, koji se bavi problemom u Njemačkoj, napisao je u pismu susjednim državama kako želi da izbjegne „vremenska ostrva“ i dodao kako treba postići zajedničku poziciju „najkasnije nakon ljetnje pauze“, javlja agencija DPA.

Usklađeni pristup problemu mogao bi se postići na sljedećem redovnom sastanku ministara saobraćaja, zakazanom za kraj ove godine.


Izvor: sputniknews
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog