Politika

Višković: Cilj je rast plata!

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u emisiji Telering da je cilj Zakona o podsticajima u privredi, koji je upućen u Narodnu skupštinu po hitnom postupku, stimulisanje privrednih subjekata da zaposlenima povećaju plate.

Višković je naveo da je cilj rast plata i povećanje obuhvata subjekata koji plaćaju poreze i doprinose, kako bi se povećao priliv budžetskih sredstava i u dogledno vrijeme smanjila zbirna stopa poreza i doprinosa.

- Svi poslodavci koji radnicima povećaju plate i kojima uplate u Poreskoj upravi na ime poreza i doprinosa budu veće nego što su bile za mart, ostvaruju povrat novca za iznos za koji su povećali plate - rekao je Višković.

On je istakao da bi zaposleni u realnom sektoru, već od julske plate, trebalo da očekuju viša primanja.

Višković je rekao da je Vlada na čijem je čelu, za nepunih šest mjeseci, mnogo učinila i započela realizaciju brojnih aktivnosti u skladu sa mjerama Ekonosmke politike.

- Radimo u skladu sa obećanjima iz ekspozea i definisanih mjera Ekonomske politike. Želimo da, između ostalog, povećamo svoju prihodovnu stranu da bi i primanja budžetskih korisnika bila veća - rekao je on.

Premijer Srpske je rekao i da je za sjednicu NSRS pripremljen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o bankama, koji će omogućiti da ovdašnje banke finansiraju velike infrastrukturne projekte domaćih kompanija i javnih preduzeća.

Naveo je i da je formirana radna grupa koja će raditi na izmjenama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske.

- Ozbiljno radimo na tome uz pomoć eksperata Svjetske banke. Sa zakonskim rješenjem na tom planu pojavićemo se, vjerovatno, u septembru - rekao je Višković.

Višković je podsjetio i da je penzionerima obećao da će, počev od julske penzije, uslijediti vanredno povećanje njihovih primanja za dva odsto.

- Nama su penzioneri od posebnog interesa i to stalno pokazujemo jer smo u nekoliko godina povećali penzije za 20 odsto. Iskreno, to nije nivo da se od penzije može normalno živjeti, ali zahvalan sam penzionerima što razumiju namjere i poziciju Vlade. Dakle, kada god se pojavi prostor za povećanje penzija, mi ćemo to uraditi - rekao je on.

Premijer Srpske je istakao da Vlada rješava probleme u zdravstvenom sektoru, najavivši da će do kraja godine najmanje 20 domova zdravlja biti uvedeno u trezorski sistem.

- Time će njihove obaveze biti svedene na nulu i biće predati lokalnim zajednicama koje trebaju da vode računa o njima. Budžetske tranše domovima zdravlja i dalje će biti dovoljne za funkcionisanje. Dakle, gomilanja obaveza više nema, to smo zaustavili i ove probleme rješavamo sa ekspertima Svjetske banke - poručio je Višković i dodao da će rješavanje ovih problema čekati i naredne vlade.

On je rekao da je to najteže pitanje Vlade.

- Dug našeg zdravstvenog sistema je 1,05 milijardi KM, ali samo u posljednjih pet godina Srpska je u ovaj sistem, odnosno izgradnju novih bolnica i opremanje, uložila više od tog iznosa. Time smo podigli nivo usluga, ali želimo da i dalje to radimo uporedo sa rješavanjem problema dugova - istakao je Višković.

Kada je riječ o bezbjednosnoj situaciji u Srpskoj, Višković je rekao da je zadovoljan stanjem.

Govoreći o osnivanju rezervnog sastava Policije, naveo je da je isti sastav potreban i policiji FBiH, navodeći da je rezerviste imala i bivša Јugoslavija.

- Ne znam zašto se i u Sarajevu podigla tolika prašina o toj temi - rekao je Višković i dodao da formiranje rezervnog sastava policije ne treba plašiti nikoga.

Višković smatra da bi BiH imala manje problema i vlast koja će se baviti rješavanjem problema ljudi, da je i njen drugi entitet kao Republika Srpska, koja je bolji dio BiH.

Premijer je poručio da je Srpska stabilna i po svemu država, da vlast i sve njene institucije funkcionišu, te da je FBiH propala a da toga nije ni svjesna.

- Zna se koja je krajnja potrošnja svakog entiteta... Neka nam vrate samo ono što nam svake godine otimaju od povrata PDV-a, a što nam pripada. Neka se ne brinu za Republiku Srpsku. Samo za prošlu godinu FBiH je u vezi sa tim uzela 33 miliona KM od Srpske i to nama pripada. Neka budu sigurni da ćemo sve te pare i dugove naplatiti - kategoričan je Višković.

On smatra da bi ovaj problem mogao biti rješavan tako da UIO BiH u određenom periodu Federaciji BiH uplaćuje manju tranšu, a Srpskoj veću, sve dok novac ne bude namiren.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog