Vijesti

Konaković: Uzećemo pare od lopova i vratiti u državnu kasu

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković javnosti je predstavio novu Uredbu koja se tiče javnih nabavki i koja je, prema njegovim riječima, zaokružila antikorupcijske napore lokalne vlade. Tvrdi da Sarajevo „više nije isto“.

Konaković je rekao da su političari koji su uglavnom i glavni oponenti ove ideje upozoravali kako ćemo ovom Uredbom izaći van svojih ovlašćenja, kako ćemo prekršiti neke zakone o javnim nabavkama i kako nemamo ustavno pravo.

To uvijek rade svi oni koji se plaše transparentnosti i naše borbe protiv korupcije. Uglavnom se pozivaju na neke političke postulate u kojima bi da zadrže neka svoja mala carstva, pogotovo u segmentu javnih nabavki.

Konaković je rekao i da Sarajevo od danas ne izgleda više onako kako je izgledalo prije nekoliko godina, da se ne uklapa u ovaj politički kliše Bosne i Hercegovine sa svim aktivnostima koje smo preduzeli u smislu zakona o porijeklu imovine, nosilaca javnih funkcija, registra javnih nabavki sa ovakvom uredbom, i supervizora pri zapošljavanju.

Ova je Vlada u rekordnom roku potpuno naopačke okrenula jedan neprirodan sistem u kojem su stranke do sada vladale vođene isključivo svojim interesima. Danas svi vi imate priliku da budete dio ovih procesa na način da možete vršiti ozbiljan monitoring onoga što se ovdje dešava, dodao je Konaković.

Moram podsjetiti na informacije koje nam dolaze od svjetskih nevladinih organizacija a govore o tome da se stotine miliona godišnje gube u procesima javnih nabavki, i da recimo BiH godišnje više novca izgubi u korupciji u javnim nabavkama nego što su aranžmani sa MMF -om za neke naše kapitalne investicije, rekao je Konaković.

On je dodao da 25% sivog tržišta u našem BDP-u čini za nas veliki izazov i Sarajevo će sigurno na tom putu istrajati, da novac od lopova uzmemo i da ga vratimo tamo gdje mu je mjesto, u državne kase kako bi smo iz njih finansirali potrebe naših građana a posebno nekih osjetljivih kategorija.

 

Izvor: voanews.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog