Svijet

Sagrada familija dobila građevinsku dozvolu poslije 137 godina

Sagrada familija, najpoznatija katedrala u Barseloni i simbol tog grada, konačno je postala objekat sa građevinskom dozvolom.

Gradske vlasti u Barseloni su, 137 godina poslije polaganja kamena temeljca, izdale potrebne dokumente, pa će radovi biti nastavljeni, piše BBC.

Do danas je ostalo nejasno kako ova katedrala, koju je projektovao slavni španski arhitekta Antoni Gaudi, nije imala dozvolu. 

Zbog ovog propusta prošle godine nadležni u crkvi su morali da pristanu na dogovor sa gradskim vlastima koji je podrazumjevao plaćanje kazna od 41 miliona dolara. 

Sada se svi nadaju da će radovi biti završeni do 2026. kada ističe dobijena dozvola, a ovaj rok poklapa se i sa stogodišnjicom Gaudijeve smrti.

Crkvena fondacija koja upravlja katedralom plaćaće gradu godišnje rate od 5,2 miliona dolara.

Dogovorom se konačno ispravlja istorijska anomalija u našem gradu, rekla je Žanet Sans, članica gradskog vijeća Barselone zadužena za urbanizam. 

Katedralu godišnje posjeti oko 4,5 miliona turista. 

Radovi koji bi trebalo da budu gotovi za sedam godina zasnivaju se na Gaudijevim gipsanim modelima katedrale, kao i kopijama originalnih crteža koji su uništeni u požaru 1930-tih godina.

 

Izvor: nedeljnik

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog