Region

Savjet bezbjednosti UN-a raspravlja o Kosovu, na dan kada je prije 20 godina donijeta Rezolucija 1244

Baš na dan kada je prije 20 godina donijeta Rezolucija 1244, Savjet bezbjednosti UN će raspravljati o Kosovu.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku razmatraće danas Izvještaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK, a u fokusu zasjedanja biće posljednja brutalna akcija kosovskih specijalnih jedinica na sjeveru KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN. Poseban kuriozitet je da će ova sjednica biti održana tačno 20 godina poslije donošenja Rezolucije 1244 od strane ovog tijela svjetske organizacije.

Rezoluciju 1244 usvojio je Savjet bezbjednosti UN na svom 4011. sastanku 10. juna 1999. godine nakon opoziva rezolucija 1160 (1998), 1199(1998), 1203 (1998) и 1239 (1999), sa ciljem političkog rješenja krize na Kosovu, nakon bombardovanja, očuvanja međunarodnog mira, bezbjednosti i osiguravanja slobodnog povratka izbjeglica i raseljenih lica u svoj dom.

Dvadeset godina kasnije, situacija u južnoj srpskoj pokrajini je i dalje daleko od bezbjedne, o čemu svjedoče i posljednja dešavanja, koja su navedena u Izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, koji obuhvata period od 16. januara do 15. maja ove godine.

U njemu je navedeno da ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i da izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti.

Gutereš je zatražio da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga i naglasio da su takse na proizvode iz centralne Srbije još uvijek na snazi, kao i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramjere ukoliko Priština ne ukine te takse.

Generalni sekretar UN apelovao je na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede.

Gutereš je naveo i da od prethodnog izvještaja nije održan ni jedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

U izvještaju se navodi da je u posljednjih šest mjeseci zabilježeno nekoliko incidenata u etnički mješovitim sredinama, pa je sredinom januara u selu Novak kod Prizrena oštećena škola u koju većinom idu srpska djeca, dok je napadač, koga su UN identifikovale kao Albanca, u februaru oštetio spomen-ploču dvojici srpskih novinara koji su nestali 1998. godine.

- 12. aprila u okolini sela Donji Jasenovik odjeknula je eksplozija u kojoj su oštećena dva vozila i kancelarija - naveo je Gutereš.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavljaće Srbiju na sjednici SB UN.

Dačić će u izlaganju ukazati na potrebu kontinuiranog razmatranja pitanja KiM na Savjetu bezbjednosti UN i neophodnost da UNMIK ostane angažovan na dosljednom sprovođenju zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmjenjenim mandatom, posebno imajući u vidu porast tenzija i nestabilnu bezbjednosnu situaciju u Pokrajini.

Posljednji upad kosovskih specijalnih jedinica na sjever KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN, biće tema u fokusu zasjedanja, a Dačić će se, pored toga, osvrnuti i na niz provokativnih akcija Prištine, kojima se pored nepoštovanja dogovorenog iz Briselskog dijaloga, najdrastičnije krši Rezolucija SB UN 1244.

 

Izvor: telegraf
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog