Vijesti

Šeranić: Uspješna saradnja sa UNICEF-om

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić održao je danas u svom kabinetu oproštajni sastanak sa predstavnicom UNICEF-a u BiH Gitom Narajan koja odlazi sa ove dužnosti, a na kojem je bilo riječi o dosadašnjoj uspješnoj saradnji i planovima za nastavak zajedničkih projekata sa ovom međunarodnom organizacijom.

Na sastanku je bilo riječi o Programu ranog rasta i razvoja i mogućnostima uspostavljanja modela centara za rani rast i razvoj u okviru primarne zdravstvene zaštite. 

„Izazov sa kojim se i dalje suočavamo jeste problem obima imunizacije, a jedna od ključnih karika jesu pedijatrijske službe i direktna komunikacija sa roditeljima, kojima treba odgovoriti na pitanja, ohrabriti ih i ponuditi na dokazima zasnovane informacije o dobrobiti vakcinacije. Razgovarali smo i o mogućnosti uvođenja izbornog predmeta na medicinskim fakultetima i školama, a koji se tiču upravo vještina komuniciranja“, poručio je ministar Šeranić. 

Ministar Šeranić i predstavnica UNICEF-a u BiH Gita Narajan sumirali su do sada postignute rezultate u zajedničkim projektima. Kroz dogogodišnju saradnju urađeno je mnogo na polju unapređenja zdravlja najmlađe populacije, promocije imunizacije, razvoja hraniteljstva, trasformacije ustanova za zbrinjavanje djece, jačanja kapaciteta centara za socijalni rad, ranog rasta i razvoja djece kao i unapređenja ishrane kod djece i dojenja.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog