Društvo

Stručnjak za odgoj na Weekendu otkriva kako odgajati djecu u digitalno doba

Kada je pravi trenutak da djetetu damo mobitel, koliko dugo bi se trebalo igrati na PlayStationu, gledati Netflix, "skrolati" po Fejsu? Svi imaju mobitel i Snapchat, što ako samo ja djetetu zabranim? Ove i slične dileme muče roditelje širom svijeta.

Stručnjak za ovu temu je dr. Ranko Rajović koji će na 12. Weekend Media Festivalu održati predavanje "Djeca i digitalno doba: Kako igrom razvijati djetetov IQ" i savjetovati kako se baviti s djecom u digitalno doba.


Ranko Rajović

Rajović je specijalista interne medicine, magistrirao je i doktorirao na područjima neuroendokrinologije i sportskih nauka. Dugogodišnji je UNICEF-ov saradnik na projektu ranog podsticanja intelektualnog razvoja djece te predavač na Pedagoškom fakultetu u Kopru. Jedan je od autoriteta na ovim prostorima kada govorimo o odgoju i obrazovanju. Istraživanja koja je proveo pokazala su da su djeca danas slabija u odnosu na djecu prije 10 godina u četiri područja: motorika, matematika-logika, rječnik i opšte znanje. Na Weekendu će objasniti kako roditelji i učitelji kroz igru djeci mogu pomoći da dostignu svoj maksimum i pametno se služe tehnologijom.

Kad je riječ o zasićenosti tehnologijom, ni odrasli se ne nalaze u puno boljoj situaciji. Ekrani su non stop uz nas te smo sve svjesniji koliko nas zapravo opterećuju. Medijsko i tehnološko doba nudi toliko mogućnosti, ali i potencijalnih problema, ako ga ne znamo kvalitetno konzumirati. Kako preživjeti vikend bez mobitela, organizovati nedigitalni život i napraviti digitalni detox, govorićemo na panelu "Digitalni Wellbeing".

Pripreme za 12. Weekend Media Festival , koji se održava od 19. – 22. septembra, u punom su jeku. Ove godine novost je Weekend paket koji omogućava rezervaciju smještaja i kotizaciju. Svi marketingaši svoje radove mogu prijaviti na osmi po redu BalCannes, a najbolje digitalne radove predstaviće najvažnija regionalna digitalna nagrada - SoMo Borac.

Osim po provokativnim i konstruktivnim raspravama o trendovima u medijskoj industriji, najveći regionalni festival komunikacija poznat je i kao mjesto najbolje zabave. Ove godine donosi pomno osmišljen muzički program u duhu Woodstocka, iz vremena kad je muzika postala umjetnost i sredstvo otpora. Vidimo se, kao i svake godine, u staroj Fabrici duvana u Rovinju.


Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog