Društvo

Legenda o trebinjskim platanima

U centru Trebinja je 16 platana, ispred istoimenog hotela su posađeni u austrougarsko doba i predstavljaju simbol grada.

Ljeti svojim granama stvaraju hladovinu, a bašta hotela ispod njih je uvijek ispunjena do posljednjeg mjesta. Za Trebinjce i brojne posjetioce ova bašta predstavlja oazu u vrelim danima gdje se mogu okrijepiti u hladu drveća starog preko 120 godina.

Legenda kaže da je sa Austro-Ugarskom u Trebinje stigao i baron Babić, komadant grada. Imao je bolešljivu kćerku koja je umrla sa 16 godina. U njenu čast Babić je posadio u centru grada 16 platana.

Istorijska činjenica je da je Austro-Ugarska je poslije aneksije Bosne i Hercegovine 1878. godine, zatekla u centru grada groblje i odlučeno je da ga izmjeste, a na njegovo mjesto posade 16 platana. Vremenom je u gradu zasađeno još platana, tako da ih sada ima skoro stotinu.

U blizini trga je i srednjevijekovna pijaca, ujedno i jedina pijaca bez tezgi, gdje se na drvenim stolovima prodaju najpoznatiji proizvodi Trebinja kao sto su med, vino, voće i povrće.

 

Izvor: SeeSrpska
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog