Društvo

Poslije Amsterdama, još jedan evropski grad ograničava posjete turista

Popularni srednjovjekovni belgijski grad Briž pravi poteze kako bi ograničio turizam.

Posjeta čuvenom gradskom zvoniku možda više neće biti tako jednostavna, jer je Briž najnoviji evropski grad koji će napraviti poteze u pogledu ograničenja turizma, kao što je to uradio Amsterdam.

Belgijski grad je popularna stanica na evropskim turnejama. Njegov istorijski gradski centar je na listu svjetske baštine UNESCO-a dodan 2000. godine, a opisan je kao "izvanredan primjer srednjovjekovnog istorijskog naselja".

Dirk De fau, gradonačelnik Briža, podržava mjere koje će staviti kontrolu nad mnoštvom turista u ovom gradu.

Lokalni list "Het Nieuwsblad" izvještava da se Briž više neće oglašavati niti promovisati dnevne izlete u grad, te će se poduzeti mjere za smanjenje broja brodova za krstarenje koji pristižu u luku Zebriž.

Trenutno, luka ima prostor za pet putničkih brodova u isto vrijeme, ali broj će biti ograničen na dva dnevno. Kompanije za krstarenje će takođe biti zamoljene da pristanu tokom sedmice umjesto vikendima.

Turistička zajednica će takođe okončati svoje reklamne kampanje u drugim obližnjim gradovima kao što su Brisel i Pariz kako bi ograničila broj dnevnih izletnika. 

Trenutno, broj turista je veći od broja stanovnika Briža za oko tri prema jedan.

Ipak, nije jasno da li svi u Brižu podržavaju nove turističke propise.

Vinsent Nijs, viši istraživač i voditelj projekta u "Visit Flandersu", ispitivao je lokalno stanovništvo o nizu tema i otkrio da je oko 76% izjavilo da su zadovoljni turizmom u svom gradu.

 


Izvor: cnn

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog