Svijet

Zengfei: Zbog američke zabrane Huavej će za dvije godine izgubiti 30 milijardi dolara!

Osnivač i izvršni direktor kineske kompanije Huavej izjavio je da će prihodi ove kompanije naredne dvije godine biti za 30 milijardi manji nego što je planirano zbog američke kampanje protiv njihovog poslovanja, piše Si-En-En.

"U naredne dvije godine, mislim da ćemo smanjiti naše kapacitete, naši prihodi će se smanjiti za oko 30 milijardi dolara u odnosu na prognozu, tako da će naši prihodi od prodaje ove i naredne godine biti oko 100 milijardi dolara," izjavio je Ren Zengfei tokom panel diskusija u sjedištu kompanije Huavej u Šenžen.

On je najavio da će Huavej smanjiti kapacitete i očekivati prihode od 100 milijardi dolara godišnje u naredne dvije godine, upoređujući to sa prihodima od 105 milijardi dolara 2018. godine.

On je u februaru rekao da je cilj da Huavej ostvari prihode od 125 milijardi dolara u 2019. godini.

Trampova administracija zadala je veliki udarac 16. maja, kada je Huavej dodala na crnu listu prema kojoj se američkim kompanijama zabranjuje prodaja komponenti ovoj kineskoj kompaniji, bez dozvole američke vlade.

Vašington se plaši da bi Peking mogao da iskoristi svoju opremu za špijuniranje. Huavej je u više navrata negirao da bilo koji od njegovih proizvoda predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.

Uprkos tome, Huavej je prerastao u najvećeg proizvođača telekomunikacione opreme na svijetu i drugog brenda pametnih telefona.

Ali samo četiri sedmice nakon što se kineska kompanija našla na američkoj trgovinskoj crnoj listi, došlo je do ozbiljnog nanošenja štete poslovanju pametnih telefona i narušavajući njenu dominaciju u 5G opremi.

Prodaja Huavej telefona u inostranstvu je pala za 40 odsto, rekao je Ren. On je takođe rekao i da nije očekivao da će Amerika tako čvrsto i strateški da napadne Huavej.

Ren ostaje uvjeren da njegova kompanija može opstati, i predvidio je da će se kompanija vratiti sa rastom za nekoliko godina.

"Još uvijek želimo otvoreno sarađivati ​​sa svijetom", rekao je on.

 

Izvor: cnn

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog