Zanimljivosti

Grenlandski prizor osvojio glavnu nagradu za najbolju fotografiju sa putovanja u 2019.

Popularni časopis Nacionalna geografija već decenijama je nepresušan izvor najljepših fotografija prirode i planete Zemlje. Ono što ih toliko izdvaja jesu takmičenja koja se svake godine organizuju u cilju pronalaženja najbolje fotografije.

Fotografija ribarskog sela Upernavik na ostrvu u zapadnom Grenlandu, osvojila je glavnu nagradu na ovogodišnjem takmičenju Nacionalne geografije za najbolju fotografiju sa putovanja u 2019. godini.

Fotograf Weimin Chu je bio u posjeti Grenlandu nekoliko godina prije nego što je odlučio da dokumentuje život ove zajednice u 2019. godine, počevši od sela Upernavik.

Chu se sjeća trenutka kada je stigao: "Mogao sam da vidim samo čistu bijelu zemlju prekriven ledom i snijegom tokom cijelog ljeta. Ali odjednom sam ugledao veliku, toplu tačku na dalekoj udaljenosti - to je bio Upernavik."


"Ljepota ovog mirnog sela zaista je bila izvan moje mašte. To je za mene bio "vau" trenutak."

Upernavik ima oko 1.000 stanovnika, 13. po veličini je selo u zemlji. Chu je proveo šest dana izviđajući selo za fotografisanje kada je naišao na prizor iznad, prikazujući porodicu koja hoda pod uličnim svjetlima.

"Bilo je tako harmonično. Cijela zemlja bila je prekrivena bijelim, hladnim snijegom, a plava boja u sumrak je učinila još hladnijom."

Fotografija je izabrana za pobjedničku iz kategorije Gradovi. 

Drugo mjesto u kategoriji Gradovi osvojila je fotografija "U doba avijacije", autora Jasena Todorova koji je fotografisao kretanje aviona na Međunarodnom aerdoromu u San Francisku.


Fotografija "Ulice Dake", autora Sandipani Chattopadhyay, osvojila je treće mjesto. Fotografija prikazuje ljude koji se mole na ulici u Daki, u Bangladešu na jednom od najvećih islamskih vjerskih skupova.


U kategoriji Ljudi prvo mjesto je osvojila fotografija Huainfenga Lia "Vrijeme za šou", a u kategoriji Priroda prvo mjesto je pripalo fotografiji "Nježne oči" Tamare Blazquez Haik.


(Vrijeme za šou)


(Nježne oči)


Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog