Politika

Sjednica Doma naroda PS BiH sazvana mimo procedura, SNSD ne dolazi

Delegat SNSD-a u Domu naroda PS BiH Dušanka Majkić rekla je da delegati ove stranke neće doći na današnju sjednicu Doma naroda, za koju kaže da je sazvana mimo procedure koja je predviđena Poslovnikom i mimo konsultacija sa ostalim članovima Kolegijuma, ali i mimo ispunjavanja potrebnih preduslova da bi rad zakonodavne vlasti uopšte postojao.

- Evidentno je da je SDA blokirala izbor novog Savjeta ministara i dok ne odblokira imenovanje predsjedavajućeg nema šanse da SNSD radi unutar Parlamentarne skupštine BiH. Neće biti imenovana radna tijela i jednog i drugog doma Parlamenta, i nema šanse da se imenuju ni delegacije u međunarodnim institucijama koje Parlament inače imenuje - kazala je Majkićeva.

Ona ističe da nije ispunjen nijedan preduslov za održavanje sjednice i da je to samo želja i pokušaj da se predstavi javnosti da je Bosna i Hercegovina zemlja koja ispunjava uslove.

- BiH ne ispunjava osnovni uslov da osam mjeseci nakon izbora formira vlast, a o ostalim uslovima da i ne govorimo - poručila je Majkićeva.

Inače, za danas je zakazana prva hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu imenovanje članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izrazio je iznenađenje načinom na koji je predsjedavajući ovog doma Bakir Izetbegović inicirao i uputio poziv za sazivanje hitne sjednice Doma naroda.

Čović u dopisu upućenom Izetbegoviću ističe da je u četvrtak, 20. juna, službeno informisan o zahtjevu predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda o sazivanju hitne sjednice Doma, a dan kasnije primio je i Izetbegovićev poziv za održavanje hitne sjednice.

- Kako tokom naše intenzivne komunikacije prethodnih dana nismo razgovarali, niti je spominjana mogućnost sazivanja ovog i ovakvog vida zasjedanja Doma naroda, iznenađen sam načinom na koji je iniciran i upućen. Uvažavajući naše dosadašnje razgovore, očigledno je da je nužno načiniti poslovničke i političke pretpostavke za održavanje sjednice Doma naroda, sa ovim ili nekim drugim dnevnim redom. Ako su ispunjene ove osnovne pretpostavke, moguće je očekivati i uspješnu realizaciju same sjednice - navodi se u Čovićevom dopisu.

On je pozvao Izetbegovića "da se svi suzdrže od ovakvih i sličnih jednostranih poteza, koji ne vode dogovoru i saradnji, neophodnim za stabilizaciju prilika u BiH".

 

Izvor: rtrs
Blog