Vijesti

Ambasade SAD-a i Velike Britanije u BiH pozdravile odluku MUP-a Srpske

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i ambasada Velike Britanije u BiH pozdravile su odluku Vlade Republike Srpske nakon najave da će odustati od formiranja rezervnog sastava MUP-a.

Iz Ambasade SAD-a su za N1 kazali da je odluka ''da se povuku amandmani na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske -  korak u pravom smjeru''.

''Njima bi se stvorili uslovi za formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske. Kao što smo i ranije govorili, uspostava rezervnih policijskih sastava u bilo kojem entitetu ne doprinosi rješavanju transnacionalnog pitanja poput migrantske krize. Jedino će veći stepen koordinacije i interoperabilnosti doprinijeti stabilnijoj i sigurnijoj Bosni i Hercegovini. S druge strane, rezervne policijske snage bi samo povećale tenzije i vodile ka eskalaciji nepovjerenja", istakli su za N1 iz Ambasade SAD u BiH.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild na tviter profilu napisao je da pozdravlja ovu odluku, te poručio da bi takvi koraci u oba entiteta bili destabilizirajući.

 

 

N1/Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog