Region

Zamjenik glavnog urednika Figaroa uputio poruku onima kojima se nije dopala reportaža o Srbima na KiM

Žan Kristof Bison, zamjenik glavnog urednika Figaroa, koji je pisao reportažu o Srbima na KiM na deset strana naslovljenu "Srpski duh otpora", na meti je kritika.

Kako je ranije kazao osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon, njih dvojica susreli su se sa prijetnjama i osudama "proalbanskih francuskih novinara".

Bison je sada na Tviteru podijelio tekst još jednog francuskog magazina koji je pisao o Kosmetu uz poruku onima kojima se nije dopala reportaža o Srbima na KiM u Figarou.

"Svima onima kojima smeta reportaža o drami Srba na KiM u Figarou poručujem - nastavićemo da radimo svoj posao. Sudeći prema čitanosti magazina Marjanel nedjelju dana kasnije, nismo sami", napisao je on na Tviteru.

"Marjanel" je objavio tekst pod naslovom "Kosovski rat: 20 godina kasnije, etnička zagonetka ostaje".

U dijelu teksta dostupnom na sajtu lista podsjeća se da je marta 1999. godine taj nedjeljnik objavio uvodnik Žan-Fransoa Kana u kome je iznijeto protivljenje NATO bombardovanju Beograda i iznosi viđenje situacije na KIM 20 godina kasnije uz ocjenu da je "atmosfera i dalje napeta".

Reportaža o životu Srba na KiM objavljena u francuskom listu "Figaro" istinski govori o humanitarnoj situaciji u srpskim enklavama na KiM, izjavio je ranije Gujon.

On je dodao da zasluge za reportažu idu trojici hrabrih novinara francuskog magazina, ocjenjujući da nije lako na Zapadu, u Francuskoj, biti objektivan kada su u pitanju ispolitizovane teme.

"Oni su napravili fenomenalnu repotažu koja istinski govori o humanitarnoj situaciji u enklavama na Kosovu i Metohiji", ocijenio je Gujon.

Istakao je da je "Figaro" najčitaniji i najprodavaniji časopis u Francuskoj i da će svaki čitalac imati priliku da se upozna sa onim što se dešava na KiM već 20 godina.

 

Izvor: b92

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog