Vijesti

Cvijanovićeva ima devet tajnih savjetnika

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ima devet savjetnika čija imena krije od javnosti.

Nakon što je portal CAPITAL objavio da predsjednicu savjetuje bivši ministar finansija RS Zoran Tegeltija, stigao je nepotpun odgovor iz Službe predsjednika na naša pitanja o savjetnicima. Prethodno smo nakon 15 dana od dana upućivanja pitanja dobili odgovor da je neophodno da ponovo pošaljemo pitanja u skladu s Vodičem za pristup informacijama, što smo i učinili.

„U Službi predsjednika Republike Srpske u radnom odnosu su tri savjetnika. Četiri savjetnika su na funkcionalnom dodatku (sa naknadom bez radnog odnosa) i dva savjetnika bez ugovora o radu i bez naknade, a koji su se stavili na raspolaganje predsjedniku Republike po potrebi“, navedeno je u odgovoru.

Pitanja ko su savjetnici predsjednice i za koju oblast su angažovani, te kolika im je plata, ostala su bez odgovora.

Iz Službe predsjednika su naveli samo da su plate i naknade utvrđene u skladu sa zakonima.

Iz kabineta Željke Cvijanović se, iako to nije bilo pitanje, pozivaju na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kojim je definisano da se za savjetnike predsjednika mogu, po potrebi angažovati i izvršioci posebnih naučnih i stručnih znanja i sposobnosti, a mogu biti angažovana i lica kao spoljni saradnici.

Milorad Dodik, dok je obavljao dužnost predsjednika RS, imao je 15 savjetnika.

 

Izvor: Capital
Blog