Region

Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnog sekretara Savjeta Evrope

Hrvatska ministrica spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strazburu za novog glavnog sekretara Savjeta Evrope.

Marija Pejčinović Burić u već ionako bogati, životopis može dodati i funkciju glavnog sekretar Savjeta Evrope.

Poslanici Parlamentarne skupštine SE odlučili su tajnim glasanjem da će Pejčinović Burić na dužnosti glavnog sekretara naslijediti Tornbjorna Jaglanda kojem u oktobru ističe drugi mandat.

Pejčinović Burić je dobila 105 glasova, dok je njen protukandidat belgijski šef diplomatije Didier Rejnders završio s 59 glasova.

''S ovim izborom Savjet  pokazuje da je za ravnopravnost polova. Tokom svog rada posebnu ću pažnju posvećivati temama diskriminacije prema ženama i djeci. Još uvijek moramo insistirati na temama rodne ravnopravnosti'', rekla je Pejčinović Burić nakon izbora.

Istakla je da je za napredak važno zajedništvo. ''Treba nam više dijaloga između država članica i u Savjetu Evrope'', kazala je te dodala da je važno očuvati mulilateralizam. ''Savjet je jedan od stupova evropske multilateralnosti'', kaže Pejčinovič Burić.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope sastoji se od 324 poslanika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica.

Hrvatska ministarka ovime je postala druga žena u istoriji na čelu te organizacije i prva osoba uopšte iz srednje i jugoistočne Evrope na toj dužnosti.

Stupanje na dužnost nove glavne sekretarke predviđeno je 15. oktobra ove godine.

Biografija Marija Pejčinović Burić

Marija Pejčinović Burić rođena je 1963. godine u Mostaru. Ekonomski fakultet završila je na Sveučilištu u Zagrebu 1985. Za vrijeme studija usavršavala je znanje jezika uz poslove ''au pair'' u Parizu, Londonu i Salamanci te aktivno govori francuski, engleski i španski.

Svoju karijeru započinje u ''Končar inženjeringu'' 1988. godine kao stručna saradnica za vanjsku trgovinu.

Diplomatijom se počinje baviti ranih '90.-ih. Naime, u Ministarstvu spoljnih poslova 1992. završava tromjesečni diplomatski kurs. Od 1993. do 1994. godine školuje se u Belgiji i Varšavi gdje stiče zvanje magistarke evropskih nauka. Drugom polovinom devedesetih bila je direktorica Evropskog doma u Zagrebu, a neko vrijeme provodi i u farmaceutskoj industriji na poziciji direktorice korporativnih komunikacija u Plivi.

Od 2000. do 2001. članica je pregovaračke grupe Hrvatske za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU. Takođe u prve četiri godine 2000-ih bila je pomoćnica ministra u ministarstvu evropskih integracija. Sljedećih godina njezini poslovi vezani su za suradnju Hrvatske i Evropske unije.

Njezin stranački angažman u HDZ-u dolazi do izražaja 2008. godine, kada ulazi u Hrvatski sabor kao zastupnica te stranke. Dužnost Državne sekretarke u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova obavlja od 2016. do 2017. godine. U junu 2017., nakon što Davor Ivo Stier izlazi iz Vlade, Pejčinović Burić dolazi na mjesto potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih poslova s kojeg uskoro odlazi na mjesto glavne tajnice Savjeta Evrope.

 

Izvor: Dnevnik.hr

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog