Vijesti

Војска Републике Српске прославља крсну славу - Видовдан

Војска Републике Српске прославља крсну славу - Видовдан. Тим поводом честитке су им упутили званичници Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку командату Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ бригадиру Милану Радојчићу, официрима, подофицирима, војницима  Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, као и свим некадашњим припадницима Војске Републике Српске поводом Видовдана – Крсне славе Војске Републике Српске.

„У име грађана Републике Српске и у своје име, упућујем вам искрене честитке поводом обиљежавања Видовдана – Крсне славе Војске Републике Српске  и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ. На празник, Видовдан, датум који је кроз историју за српски народ био од изузетног значаја, са поносом се присјећамо херојског пута Војске Републике Српске којим је прошла да би сачувала народ и одбранила вјековна огњишта.

Сви ми, који данас живимо у миру и слободи, с посебним поштовањем и захвалношћу морамо чувати успомену на припаднике Војске Републике Српске чији су животи уткани у темеље Републике Српске и његовати сјећање на њихову жртву, која нас трајно обавезује да чувамо, бранимо и градимо нашу Републику. Уз жеље да сваки наредни Видовдан прослављамо у још бољој и снажнијој Републици Српској, још једном вам честитам празник“, наводи се у честитки предсједнице Цвијановић.

Предсједник Предсједништва БиХ Милорад Додик у својој честитки поручио је да је српска војска основана да би се заштитио српски народ и да је најчасније утицала на стварање и очување Републике Српске.

“Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, који је наставио да баштини тековине Војске Републике Српске гарант је опстанка српског народа и Републике Српске на овим просторима. Српска војска и српски народ су по традицији слободарски, увијек на страни правде, мира и слободе. Војска Републике Српске основана је да би се заштитио српски народ и најчасније је утицала на стварање и очување Републике Српске. На овај дан посебно треба да се присјетимо војног пута Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, кроз шта је све прошла да би одбранила територију Републике Српске.

Одавањем почасти погинулим борцима Војске Републике Српске, сви ми који данас живимо у миру и слободи, с дубоким поштовањем и вјечном захвалношћу треба да његујемо сјећање на њихову жртву која нас трајно обавезује да чувамо и бранимо нашу Републику и оставимо у наслијеђе будућим генерацијама.

Уз дубоко увјерење да ћемо и у будућности наставити да његујемо традицију, желим вам срећну крсну славу, да је прославите свечано и достојанствено. Такође, желим вам много успјеха у даљем раду и личну и породичну срећу", наводи се у честитки српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Крсну славу Војске Републике Српске честитао је и премијер Републике Српске Радован Вишковић, уз поруку да је Видовдан дан који је дубоко уткан у биће српског народа и војника и од посебног значаја за Војску Републике Српске.

Вишковић је нагласио да је Војска Републике Српске дала немјерљив допринос у стварању и очувању територије, посебно становништва Српске.

- Српски војници су током свих претходних вијекова увијек бранили своја огњишта и свој народ, никад освајачки настројени а увијек за мир и слободу. На овај дан одајемо посебно почаст и изражавамо своје дубоко поштовање и захвалност према свим војницима Војске Републике Српске који су уткали своје животе у темеље Републике Српске - истакао је Вишковић у честитки.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић такође је честитао крсну славу Војске Српске.

„Баштинећи традицију Војске Републике Српске, која је најзаслужнија за одбрану слободе српског народа и стварање и очување Републике Српске, у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука остали су на путу мира и слободе, поносно чувајући успомену на храбру Војску Републике Српске и професионално обављајући војничке задатке у интересу мира и стабилности цијеле земље“, написао је предсједник Чубриловић у честитки упућеној  команданту бригадиру Милану Радојчићу,  припадницима Трећег пјешадијског (Република Српска) пука и свим бившим борцима Војске Републике Српске. 

Он је пожелио да  крсну славу прославе достојанствено, уз изразе дубоког поштовања и сјећања на све погинуле борце Војске Републике Српске и одавање признања свим ратним војним инвалидима који су се херојски борили за слободу Републике Српске и српског народа. 

У Српцу централна манифестација прославе крсне славе

У Српцу ће данас бити одржана централна манифестација прославе Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

У Манастиру Осовица биће служена Света архијерејска литургија и парастос српским војницима погинулим од Косовског боја до данас.

Централној манифестацији присуствоваће предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

Народна скупштина Српске Републике БиХ је 12. маја 1992. године, ради заштите српског народа на просторима БиХ, донијела одлуку о формирању Војске Републике Српске кроз коју је прошло више од 210.000 бораца, а за одбрану Српске живот су дала њих 23.184.

Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага БиХ, који баштини традицију Војске Републике Српске, у сарадњи са Одбором Владе за његовање традиција ослободилачких ратова, обиљежава 12. мај.

 


Фронтал/РТРС

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog