Društvo

Šta se sve dogodilo na Vidovdan?

Srpska pravoslavna crkva obilježava danas Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. godine. Na liturgijama u svim pravoslavnim hramovima pominje se stradanje koje je ostavilo vječnu poruku na istoriju, etiku i tradiciju srpskog naroda.

Svakog 28. juna sjećamo se kosovskih junaka, ali i svih iskušenja sa kojima se suočavao srpski narod na ovaj dan, i nijedan praznik ne budi osjećanje zajedništva, pripadnosti i patriotizma kao Vidovdan.

KOSOVSKI BOJ (1389)

Prvobitni razlog zbog kog Vidovdan ima ovakav oreol su priče o herojstvu, žrtvovanju, o duhovnom uzdizanju poslije teškog poraza i o opredjeljenju za carstvo nebesko umjesto zemaljskog. Stradanje srpskih boraca na Kosovu polju najveći je događaj u srpskoj istoriji i jedan od najznačajnijih za formiranje nacionalnog identiteta.


TAJNA KONVENCIJA SRBIJE I AUSTROUGARSKE (1881)

Ovim ugovorom Srbija se obavezala da neće zaključivati bilo kakve političke ili ekonomske ugovore sa drugim zemljama, bez prethodnog odobrenja Austrougarske. U zamjenu za potpunu potčinjenost Beču, srpska država i dinastija Obrenovića su kao kraljevina dobile međunarodno priznatu nezavisnost.

BALKANSKI RAT (1913) 

Samo nekoliko sati po okončanju vidovdanskog praznovanja 28. juna, Bugari su izveli napad na Bregalnici, što je bio uvod u Drugi balkanski rat.


Balkanski rat počeo je bitkom na Bregalnici, Bratski sastanak srpske i crnogorske vojske kod Lješa tokom Prvog balkanskog rata 1912. godine

ATENTAT NA FERDINANDA (1914) 

Plan austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda bio je da dolaskom u Sarajevo na Vidovdan ponizi i disciplinuje neposlušne Srbe. Ipak, na krilima kosovskog mita o žrtvovanju, Gavrilo Princip pucao je u Ferdinanda i ubio ga je.


VERSAJSKI SPORAZUM SA NEMAČKOM (1919)

Versajski sporazum kojim je okončan Prvi Svjetski rat potpisan je 28. juna 1919. godine, u čemu se nalazi prava simbolika s obzirom na to da je rat i počeo napadom na Srbiju.


VIDOVDANSKI USTAV SHS (1921)

Najviši pravni akt buduće Jugoslavije započeo je razdoblje zajedničkog života slovenskih naroda, ali već u procesu njegovog stvaranja bili su vidljivi potencijalni politički sukobi, koji će razarati zemlju narednih decenija.

REZOLUCIJA INFORMBIROA (1948)

Još jedan Vidovdan, kada je Srbija, tada unutar Jugoslavije, morala da bira između Istoka i Zapada. Na ovaj dan su definitivno prekinuti odnosi Titove Jugoslavije i Istočnog bloka koji su činili Sovjetski Savez i ostale satelitske države.

USPON MILOŠEVIĆA NA GAZIMESTANU (1989) 

Upravo na Vidovdan Slobodan Milošević se ustoličio u nacionalnog vođu Srba u očima svojih protivnika i cijelog svijeta održavši govor na Gazimestanu na proslavi 600 godina Kosovske bitke.


SRBI U HRVATSKOJ (1990)

Sa namjernom simbolikom, amandmanima na Ustav Hrvatske, Srbi su 28. juna 1990. prestali da budu konstitutivni narod ove republike.

MILOŠEVIĆ ISPORUČEN HAGU (2001)

Tačno 12 godina posle govora na Gazimestanu, Milošević je izručen sudu u Hagu. Datum izručenja gotovo da je izazvao više kritika nego sam događaj. Jedni kaću da je u pitanju nacionalno poniženje, dok drugi veruju da je ovim datumom pružena prilika Miloševiću da ponovo na Vidovdan uđe u istoriju.

 

Izvor: telegraf.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog