Svijet

Lideri grupe G20: Uspostaviti slobodno i fer trgovinsko okruženje

Lideri Grupe G20 upozorili su nakon samita u Јapanu da postoji rizik da se pogorša globalni ekonomski rast zbog jačanja trgovinskih i geopolitičkih tenzija i pozvali na uspostavljanje slobodnog i fer trgovinskog okruženja.

U kominikeu objavljenom na kraju dvodnevnog samita, održanog u Osaki, lideri G20 su saopštili da je globalni ekonomski rast i dalje slab. 

- Težimo realizaciji slobodne, fer, nediskriminatorske, transparentne, predvidive i stabilne trgovine i investicionog okruženja, te da tržišta ostanu otvorena - ističe se u kominikeu. 

Јapanski premijer Šinzo Abe rekao je na konferenciji za novinare da su lideri G20 saglasni sa potrebom da članice predvode snažan globalni ekonomski rast. 

Prema njegovim riječima, članice G20 su se saglasile sa osnovnim principima podrške sistemu slobodnog trgovinskog sistema.

Nikakve epohalne odluke na samitu G20 nisu donijete. Međutim, svi učesnici su potvrdili namjeru da razvijaju svjetski trgovinski sistem, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare po završetku samita u Osaki.

 

Izvor: rtrs/sputnik
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog