Politika

Додик: Срби од БиХ никада нису имали ништа

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик оцијенио је за данашњу Политику да је БиХ требало да буде подијељена 1995. године и да би, како је истакао, досад имали стабилна и уређена друштва, а да тренутно сви народи акумулирају незадовољство БиХ.

- Та акумулација постаје терет за кретање. Не може се то ријешити испуштањем акумулације - каже Додик додајући да када би се у БиХ уважавала воља свих, Срба, Хрвата и Бошњака и два ентитета можда би и постојала шанса за њу.

Разградња Дејтонског споразума почела је, како је навео, већ чином његовог потписивања, увијек "на штету Републике Српске, никада на уштрб Сарајева. А од нас су очекивали тек аплаузе.

Додик каже да је таква пракса морала да буде заустављена 2007. године, али тврди да се та матрица и образац понашања и даље задржавају у неким главама, иако се реалност промијенила.

- Прича је требало да заврши нестанком Републике Српске. Они сада мисле да треба јДодика и његову гарнитуру док не дође нека друга која ће направити неке тобож светске визије, а које треба да умање снагу Републике Српске - рекао је Додик.

Он би, како наводи, волио да види да неко покаже једну одлуку коју је Сарајево донијело, а да је она користила Републици Српској.

Према Додиковим ријечима, бошњачки политички лидери не желе наставак евроинтеграција, јер кад уђете у кандидатски статус, онда нема високог представника или је његова улога потпуно маргинализована.

Како је рекао, створено је нешто што је требало да настави орбиту на принципима бивше земље, само на другим основама и уз значјано међунардоно присуство.

- Наравно то клеца, нагласио је Додик и додаје да они и даље одржавају мисао да је то због неких локалних људи или неразумијевања, гурајући изнова исту причу с новим актерима.

- Али се показује да БиХ никако не може да се успостави - рекао је Додик.

- Волио бих да ми неко нађе примјер на ком се демантује чињеница да је БиХ све више у парализи - рекао је Додик, наводећи да све што се дешава управо потврђује да је ријеч о "пропалој држави".

- Ми морамо остати у политици јачања суверенитета Републике Српске и да оспоримо сваку врсту преноса надлежности која се десила без наше воље или притиском - рекао је Додик.

Каже и да се вјеровање странцима испоставило као највећи промашај, преноси Танјуг.

Он поручије да су у заблуди они који олако потежу аргументацију да БиХ не може да се распадне, јер, како је рекао, то се већ десило.

Босна се, каже Додик, распала на немогућности да успије.

- Федерација БиХ не функционише, деградирају се избори, Бошњаци бирају погодног Хрвата и то хоће да наметну и Србима - навео је Додик.

Они који сједе у Сарајеву у име Срба не смију да дозволе да се деградирају стечена права у одлучивању, нагласио је он.

Може три пута мање да нас има, али уз овај систем одлучивања увијек ћемо заштити свој народ и Републику, рекао је Додик.

- Мора постојати базични договор три народа, а њега нема. То је доказ да државе нема - закључио је Додик у разговору за Политику.

 

Извор: ртрс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog