Zanimljivosti

Naučnici u čudu – lisica prepješačila od Norveške do Kanade

Epska avantura mlade arktičke lisica počela je na norveškim ostrvima Svalbard i okončala se u sjevernoj Kanadi. Za 76 dana prešla je 3.506 kilometara.

Naučnici sa norveškog Polarnog instituta stavili su u martu prošle godine na mladu ženku lisice dži-pi-es tragač i pustili je u divljinu na istočnoj obali Spitsbergena, glavnog ostrva arhipelaga Svalbard.

Lisica nije imala ni godinu dana kada je krenula na zapad u potrazi za hranom, dospijevši do Grenlanda 21 dan kasnije i prešavši 1.512 kilometara. Kao i pravi avanturista nije stala već nastavila dalje.

Na kraju su je locirali na kanadskom ostrvu Elsmir, 2.000 kilometara dalje, samo 76 dana nakon što je napustila Svalbard.

Ono što je najviše iznenadilo istraživače nije bila razdaljina, već brzina kojom je lisica prelazila – prosječno 46 kilometara na dan, a ponekad i 155 kilometara!

„Nismo mogli da vjerujemo svojim očima. Mislili smo da je možda mrtva ili da je na nakom brodu, ali nije bilo nikakvih brodova u blizini. Bili smo bez riječi“, kaže Eva Fugleji sa Polarnog instituta za norveški javni servis NRK.

Nikada u istoriji nije zabilježen sličan slučaj.

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Treba li napraviti još migrantskih centara u BiH kako bi se pomoglo vlastima Unsko- sanskog kantona?

Rezultati ankete
Blog