Svijet

Најмоћније пасоше имају Сингапур и Јапан, БиХ на 51 мјесту

Према најновијем истраживању, Јапан и Сингапур имају најмоћније пасоше, а БиХ се на овој листи налази на 51 мјесту.

Према најновијем истраживању компаније "Henley & Partners ", Јапан и Сингапур имају најмоћније пасоше, ове двије азијске државе пласирале су се на врх листе захваљујући могућности путовања без визе у чак 189 земаља свијета, наводи сајт Index.hr.

Када су земље нашег региона у питању, Словенија је на 10. мјесту, Хрватска на 20, Србија на 41, Сјеверна Македонија на 46, Црна Гора на 47, а БиХ на 51. мјесту.

Јужна Кореја пала је с првог мјеста на друго и тако се придружила Финској и Њемачкој. Свака од те три земље омогућава путовање без визе на 187 дестинација широм свијета.

На трећем мјесту су Данска, Италија и Луксембург, с чијим се пасошима без визе може посјетити 186 држава, а слиједе их Француска, Шпанија и Шведска са 185.

Аустрија, Холандија, Португал и Швајцарска дијеле пето мјесто, а на шестом мјесту налази се чак седам држава - Велика Британија , Сједињене Државе, Белгија, Канада, Грчка, Ирска и Норвешка.

Највећи напредак забиљежили су Уједињени Арапски Емирати који су први пут у историји овог истраживања ушли у топ 20 и ову позицију дијеле са Сан Марином и Хрватском која је најниже рангирана чланица ЕУ.

На дну листе налазе се Пакистан, Сирија и Ирак , а Авганистан са чијим пасошем је могуће обићи тек 25 земаља без визе налази се на посљедњем мјесту.

Компнаија "Henley & Partners " и ове године спроводи истраживање о томе колико су јаке путне исправе појединих земља, а резултати су утемељени на подацима Међународне асоцијације за ваздушни саобраћај (IATA)

 

Извор: Новости
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog