Svijet

EU očekuje da Priština poštuje sporazum o posjetama

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančić izjavila je, povodom odluke prištinskih vlasti da nijednom zvaničniku iz Beograda ne dozvoli ulaz na teritoriju tzv. Kosova, da EU očekuje poštovanje sporazuma o posjetama zvaničnika, koji je postignut u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"Očekujemo poštovanje svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, uključujući i sporazum o posetama zvaničnika", navela je Kocijančić. 

U pisanom saopštenju, u odgovor na pitanje Tanjuga o reakciji EU na posljednju provokaciju od strane Prištine, Kocijančić je dodala i da je EU povodom novonastale situacije "u kontaktu sa obje strane".

Dogovor o posjetama zvaničnika počeo je da se primjenjuje 1. decambra 2014. godine i već je kršen više puta od strane Prištine.

Svakog puta EU je pozivala na primjenu postignutog dogovora koji podrazumeva obavještenje jedne strane o posjeti i mogućnost ulaganja prigovora druge strane, koji mora biti dostavljen i Evropskoj uniji, koja je nadležna da posreduje u slučaju potrebe. 

 

Izvor: tanjug
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog