Svijet

Дан независности САД – параде, концерти, ватромети (ФОТО)

Широм Америке парадама, концертима и ватрометима прослављен је Дан независности. Централна свечаност уприличена је у Вашингтону, гдје је одржана војна парада.

Овај празник слави се од 4. јула 1776. године, као дан настанка САД, када је потписана декларација о независности у којој се истиче "да су сви људи створени једнаки и да је њихово неотуђиво право, право на живот, слободу и тежња ка срећи".


Доналд и Меланија Трамп на свечаности у Вашингтону

У том документу дефинисано је да су 13 сјеверноамеричких колонија „слободне и независне државе и да се све политичке везе са Великом Британијом прекидају".

Централна свечаност уприличена је у Вашингтону, гдје је одржана војна парада.

На прослави Дана независности мимо традиције - демонстрирана је војна моћ Америке због чега су критичари оптужили предсједника Доналда Трампа да политизује један од ријетких тренутака јединства у САД и користи га као кампању за други мандат у Бијелој кући.

Вашингтонски парк Нешнал мол надлијетали су стелт бомбардер "Б-2", борбени авиони "Ф-35" и "Ф-18", ваздушни акробатски тим "Нејви блу енџелс" и војни хеликоптери.


Прелет војних авиона

"Наша нација је јача него икада прије. Славимо нашу историју, наше људе и хероје који су са поносом бранили нашу заставу: храбре мушкарце и жене војске САД. За више од 65 година ниједна непријатељска авијација није убила ниједног америчког војника, јер небо припада Сједињеним Америчким Државама", поручио је Доналд Трамп на паради у Вашингтону.

Tоком дана хиљаде присталица носиле су у Вашингтону транспаренте са Трамповом паролом "Учинимо Америку поново великом", а његови опоненти постављају питање цијене организовања таквог догађаја.


Традиционални ватромет поводом Дана независности у САД

Министарство одбране није објелоданило трошкове војне параде. Ипак, познато је да је Служба америчких националних паркова издвојила 2,5 милиона долара за покривање тих трошкова.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog