Region

Ubjedljiva pobjeda Micotakisa

Konzervativna Nova demokratija veliki je pobjednik vanrednih parlamentarnih izbora u Grčkoj jer je partija koja će formirati novu, samostalnu vladu.

Prema prvim zvaničnim podacima razlika između Nove demokratije i Sirize je 8,3 odsto glasova jer se za njih opredijelilo preko 39,8 odsto birača dok je za ljevičarsku partiju Aleksisa Ciprasa glasalo 31,6 procenata glasača.

​Micotakis danas polaže zakletvu

Lider Nove demokratije koja je, prema prvim nezvaničnim rezultatima, odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima Kirjakis Micotakis položiće danas zakletvu za kao novi premijer Grčke, prenosi Tanjug.Poslije toga obaviće se primopredaja dužnosti, rekao je izvor iz Nove demokratije za agenciju ANA.

Ovo je istorijska pobjeda partije „plavih” poslije 1981. godine, ali mnogo više je lična pobjeda Kirijakosa Micotakisa, koji je poslije samo tri i po godine, otkako je na kormilu partije, uspio da je vrati u život, osavremeni i ponovo dovede na čelo Grčke. U parlamentu s 300 poslanika Nova demokratija je osvojila 158 mjesta što budućoj vladi Kirijakosa Micotakisa garantuje samostalnost, sigurnost i stabilnost u sprovođenju programa koji je obećala naciji.

Siriza će biti jaka opoziciona partija jer je dobila 86 poslaničkih mjesta i, u suštini, u odnosu na izbore 2015. kada je osvojila vlast, procentualna razlika je minimalna.

Na trećem mestu je Pokret za promene KINAL (Pasok) s 23 poslanika, Komunistička partija sa 14 mesta. Na viskom petom mjestu je ultradesničarska Grčki izbor koja će imati 10, a zatim MeRA25 Janisa Varufakisa koja je će imati devet poslanika. Neizvjesno je hoće li parlament ući neonacistička Zlatna zora jer su u pitanju minimalni procenti do postizanja cenzusa.

 

Izvor: Politika
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog