Region

Vučić: "Kosovo je, kako je Tijanić govorio, mjesto za koje bi Srbi život dali, ali tamo ne bi živjeli"

Predsjednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je da je uspio "dobar dio posla", u snabdjevanju Srba na Kosovu osnovnim potrebama, "bar za narednih mjesec dana", dodajući da "naravno nije moguće nekog snabdjeti robom na narednih godinu dana".

"Uspjeli samo da jedan dobar dio obezbijedimo, kako - ne bih o tome", rekao je Vučić za RTS.

Na pitanje o rješavanju kosovskog probema, on je rekao da je to "pitanje prije svega za Srbe i Albance".

"Da su nas ostavili na miru moguće da bismo se mi već do sada dogovorili. Ali je problem je što ni Kosovo ni pitanje bivše Jugoslavije nije nikad bilo samo pitanje naroda koji tu žive", rekao je Vučić.

Postizanje dogovora sa Albancima bi, prema njegovim riječima, bila važna tekovina za budućnost građana.

"To bi bila važna tekovina za budućnost Srbije i to bi bilo dobro za naše građane, ali da li je to relano to je već jedno drugo pitanje", naveo je Vučić ističući da ne bi doživeo kao lični poraz ukoliko do rješenja ne dođe za vrijeme njegovog mandata, ali da bi volio da imamo trajno uspostavljen mir sa Albancima.

"Situacija s Kosovom je apsurdna. Kosovo je, kako je Tijanić govorio, najskuplja srpska riječ ili mjesto za koje bi svi Srbi život dali, a mali broj njih koji ne žive na Kosovu i Metohiji, ili gotovo niko, tamo ne bi da živi. To govori o svim našim paradoksima i apsurdnoj situaciji. Situacija je mnogo teža nego prije 10 ili 20 godina i neuporedivo teža nego prije 30 ili 60 godina", ocijenio je srbijanski presjednik.

On je rekao da je suština politike koju vodi da "mi uzmemo stvari u svoje ruke".

"Da li će Evropa da nas primi ili ne vidjet ćemo i prilikom posjete Macrona i to je jedan stvar. Druga je šta možemo da uradimo za sebe, Ako bismo nastupali kao blok zajednički Srbi, Albanci, Bošnjaci, Sjevernomakedonci, Crna Gora, ne znam ko sve, postigli bismo neuporedimo bolje rezultate i kao jednistveno tržišta imali mnogo veće ekonomske uspjeh, bili bi mnogo snažniji", rekao je Vučić.

On je, komentarišući izjave nekadašnjeg zamjenika šefa CIA-e Stevena Meyer, rekao da ponuda o razgraničenju nije na stolu.

Rekao je i da nije isto da li se govori sa saradnicima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ili sa zvaničnicima State Departmenta. "Jedno je kada se govori sa Trumpovim saradnicima, oni su otvoreniji za različita rješenja, nisu uvijek podržavali nezavisno Kosovo, prije svega sekretar John Bolton, ali imate i State Department, tzv. duboka država, oni se i dalje čvrsto drže pritisaka – uvijek je Srbija krivac", naveo je Vučić.

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Treba li napraviti još migrantskih centara u BiH kako bi se pomoglo vlastima Unsko- sanskog kantona?

Rezultati ankete
Blog