Društvo

Boris Beker i Saša Ćurčić: Kako sportisti zarade milione, a onda izgube sve (FOTO)

Bivši teniski broj jedan Boris Beker izgubio je sudski spor i moraće da proda trofeje da bi vratio dug od 80 miliona dolara.

Na prodaji će se naći i replike trofeja sa Vimbldona, US Opena i Dejvis kupa, kao i ostale medalje i njegova odeća.

Aukcija će biti obavljena u četvrtak 11. jula u Londonu, baš dok traje Vimbldon.

Slučaj Borisa Bekera, kada sportista zaradi milione, a onda ih ubrzo i izgubi, nisu usamljen slučaj u svetu sporta. Među onima kojima se to dogodilo je i srpski fudbaler Saša Ćurčić.

Tu su i legendarni argentinski fudbaler Dijego Maradona, bokser Majk Tajson i golfer Džon Dejli.


Saša Ćurčić iz vremena kada je igrao za Bolton

Saša Ćurčić: Od kupovine autobusa do bankrota

Penzionisani srpski fudbaler Saša Ćurčić dobar je primjer kako sportista zaradi puno, ali onda izgubi sve.

On je iz Partizana otišao u Englesku, gdje je igrao za Bolton, Aston Vilu i Kristal Palas. U Londonu je živio u najelitnijem dijelu grada, a za srpske medije je izjavio kako je jednom prilikom kupio i - autobus u kojem je pravio žurke.

Ipak, na kraju je ostao bez svega i bio je primoran da proda kuću u Boltonu. Završio je u Centru za nezaposlene u Londonu.

„Kada ste bogati, svako hoće da se druži sa vama. A onda se sve promijeni. Nema više nikog. To je za mene bila velika životna škola", rekao je Ćurčić za medije 2013. godine.

Tada je rekao i da ga je „uništio" transfer od četiri miliona dolara jer „nije umeo da barata novcem."

Tužno penzionisanje

Svi ovi sportisti imaju jednu zajedničku stvar - problemi su nastali kada su se penzionisali.

Trenutak kada su prestali da igraju i počeli da žive ono što možemo da nazovemo normalnim životom - bio je kritičan za njih na mnogo nivoa.

Sve ove poteškoće su ostavile i finansijske tragove.

Sportski časopis Sports Illustrated je 2009. godine objavio zapanjujuće informacije o problemima penzionisanih profesionalnih sportista.

Ispostavilo se da je oko 60 odsto košarkaša bankrotiralo pet godina nakon što su prestali da igraju.

Među američkim fudbalerima, problem je bio još veći - njih 80 odsto je ostalo bez novca u prve dvije godine nakon što su „okačili kopačke o klin".


Džon Arne Rise, norveški fudbaler, bankrotirao je dok je još igrao za Liverpul 2007. godine

Tri od pet igrača engleske Premijer lige bankrotira pet godina nakon penzionisanja, utvrdila je organizacija XPro.

Iz Britanskog udruženja profesionalnih fudbalera tvrde da je ovaj procenat niži - da bez novca u istom periodu ostane između deset i 20 odsto sportista.

S obzirom na to koliko novca vrhunski sportisti zarade tokom karijere - prosječna zarada fudbalera Premijer lige procjenjuje se na više od 3,3 miliona dolara godišnje - iznenađujuće je da toliko njih završi na ovaj način.

U nekim slučajevima, to se događa i ranije, dok još igraju.

Norveški odbrambeni igrač Jon Arse Rise, koji je 2005. godine osvojio Ligu šampiona sa Liverpulom, proglasio je bankrot 2007. godine. Tada je zarađivao oko 62.000 dolara nedjeljno.


Majk Tajson - puno je zaradio, ali i izgubio

Međutim, analitičari kažu da to uopšte nije čudno.

„Kako se plate profesionalnih sportista u svim sportovima povećavaju, tako se povećava i broj pojedinaca koji se trude da ih iskoriste. Činjenica je da sportisti postaju mete istog dana čim potpišu unosne ugovore", napisao je Kris Dadli, bivši američki profesionalni košarkaš, a sada savjetnik za sportiste, u članku za CNBC.

Kraj karijere

„Tokom 16-godišnje profesionalne karijere, video sam da tek penzionisani saigrači gube sve zbog prevara nepoštenih ili nekvalifikovanih savjetnika. Oni bezobzirno potroše sve samo nekoliko godina nakon penzionisanja."

Finansijske teškoće su teške za sve, ali mogu posebno teško da padnu sportistima. Njima je znatno teže da pronađu novu karijeru kada im se sportska završi. Takođe, često prestaju još ranije da igraju zbog povreda.

„Sportska karijera kratko traje, a štednja mora da potraje do kraja života. To zahtijeva puno rada i discipline", dodaje Dadli.


Maradona je 2005. godine u intervjuu za argentinsku televiziju objavio da je bankrotirao

Bivši sportisti mogu da reklamiraju proizvode ili da postanu medijske ličnosti.

Ipak, često se suočavaju sa nedostatkom kvalifikacija. Mali broj fudbalera ima univerzitetsku diplomu, ali u siromašnim zemljama poput Brazila, većina ne završava ni srednju školu.

Nejmar, najskuplji fudbaler na svijetu, nema diplomu srednje škole.

Droge, razvodi i zatvor

Lični problemi takođe mogu da dovedu do finansijske propasti. Sportisti se često bore sa bolestima zavisnosti - imaju problem sa kockanjem i zato izgube sav novac.

Zloupotreba nedozvoljenih supstanci dijelom je dovela do finansijske propasti Maradone - on je italijanskim vlastima dugovao 37 miliona evra zbog poreza 2010. godine.

Drugi uzrok su problemi sa zakonom.

Majk Tajson je najbolji primjer - on je 2003. godine podnio zahtjev za bankrot, nakon što je odslužio dvije zatvorske kazne za silovanje i napad.

Tu su i bračni problem - Boris Beker je izgubio dosta novca nakon razvoda.

Tokom karijere, Beker je samo od nagradnih fondova na turnirima, zaradio 25 miliona dolara.

Morao je mnogo da potroši da bi izgubio sve.

 

Izvor: bbc.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog