Zanimljivosti

Na svetom mjestu na Havajima grade najveći teleskop na svijetu

Naučnici se nadaju da će teleskop na Mauna Kei, čija izgradnja počinje danas, pomoći da odgovore na fundamentalna pitanja o svemiru, ali neki stanovnici Havaja protestvuju jer je mjesto na kome će biti teleskop njihovo sveto mjesto.

Put za Mauna Keu je danas zatvoren kako bi kamioni, koji nose dijelove teleskopa, mogli da stignu na Mauna Keu, najbolje mjesto za teleskop na našoj planeti.

Paralelno sa tim, neki stanovnici Havaja i drugi demonstranti namjeravaju da spriječe takav razvoj događaja. Inače, ovaj projekat je već godinama odlagan zbog pravne bitke i demonstracija, a pažnju javnosti je privukao glumac Džejson Momoa, čiji preci su sa Havaja, a koji je postao glasnogovornik onih koji protestvuju protiv gradnje teleskopa.

Izgradnja je stopirana u aprilu 2015. kada su uhapšeni demonstranti koji su blokirali gradnju, a prekinut je i drugi pokušaj na isti način nekoliko mjeseci kasnije.

Osnovno ogledalo ovog teleskopa ima prečnik od 30 metara i najveći je teleskop na svijetu.

Nakon toga vrhovni sud Havaja je doneo odluku da je izgradnja legalna, data je dozvola, a vlasti su dale zeleno svjetlo za gradnju.

Po podacima Univeziteta na Havajima mjesto na kome će biti izgrađen teleskop je, po tradiciji, zabranjeno za obične smrtnike, osim za plemenske poglavice i visoke sveštenike.

Nema preciznih informacija o tome šta demonstranti planiraju da rade danas kada počne dopremanje materijala za teleskop na Mauna Keu.

Kahukahi Kanuha, koji je bio tri puta hapšen zbog protesta, izjavio je da nije siguran da li će ići na Mauna Keu sljedeće nedjelje, ali je izrazio nadu da će protesti proteći mirno. Guverner David Ige izjavio je da će konvoj sa dijelovima pratiti Nacionalna garda, ali bez oružja.

 

Izvor: b92
Blog