Svijet

Hoće li Ursula von der Leyen zasjesti na čelno mjesto Evropske komisije?

Zastupnici Evropskog parlamenta će danas glasati o kandidatkinji za čelno mjesto Evropske komisije, Ursuli von der Leyen.

Podsjetimo, predložena je za nasljednicu Jeana Claudea Junckera, nakon što na maratonskom sastanku šefova država i Vlada u Bruxellesu nije prošao ni jedan od 'spitzenkandidata'. 

Inače, Ursula von der Leyen poručila je da će u srijedu odstupiti s mjesta ministrice odbrane. 

"Zatražiću povjerenje od Evropskog parlamenta. Nezavisno o ishodu, odstupiću u srijedu s mjesta ministrice odbrane kako bi služila Evropi svim svojim snagama", napisala je von der Leyen na Twitteru. Duboko sam zahvalna za godine provedene s oružanim snagama Njemačke, dodala je. 

Von der Leyen je postala ministar odbrane 2013. Ishod glasanja je neizvjestan jer su mnoge političke grupacije podijeljene po pitanju nominacije von der Leyen koja treba dobiti 374 glasa od ukupno 747 članova Parlamenta. 

Jedino je sigurna podrška 182 člana njezine Evropske pučke stranke.

Na sastanku odžanom u ponedjeljak sa zastupnicima EPP-a, von der Leyen je rekla da će ona biti jedina Njemica na čelu Evropske komisije ako prođe na glasanju u utorak, kazao je jedan od izvora. 

"Postoji nepisano pravilo da na najvišim pozicijama u Evropskoj komisiji ne mogu biti dvije osobe iz iste države", kazao je drugi izvor.

To znači da bi njezin sunarodnik Martin Selmayr morao otići s dužnosti ako von der Leyen bude izabrana.

Selmayr je došao na dužnost glavnog sekretara Komisije prošle godine, a način na koji je imenovan na tu funkciju izazvao je optužbe da se radilo o namještanju i izigravanju procesa.

Do dolaska na poziciju glavnog sekretara Selmayr je bio šef kabineta predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera.

Ursula von der Leyen – doktorica, sedmerostruka majka i štićenica Angele Merkel na čelu Evropske komisije

Njemačka demokršćanka Ursula von der Leyen, koju je Evropsko vijeće u utorak predložilo za funkciju predsjednice Evropske komisije, političarka je s bogatim iskustvom na čelu nekoliko njemačkih ministarstava, a rođena je i u političkoj porodici: njen otac je bio poznati političar Ernst Albrecht.

Ursula Gertrud von der Leyen se dolaskom na čelo Evropske komisije zapravo vraća u središte Evropske unije. Naime, njemačka političarka je rođena 1958. upravo u  Bruxellesu, gdje je njen otac, kasniji premijer savezne pokrajine Donja Saska Ernst Albrecht, obavljao je visoke funkcije u Evropskoj ekonomskoj zajednici i Evropskoj zajednici, pretečama Evropske unije. Von der Leyen je u Bruxellesu provela prvih 13 godina svog života

Strah od RAF-a

Od 1977. do 1980. studirala je ekonomiju na uglednoj London School of Economics. U Londonu je, zbog straha od terorista Frakcije Crvene Armije (RAF), koji su u to vrijeme prijetili njemačkim političarima i članovima porodice, studirala pod lažnim imenom Rose Ladson.

Nakon povratka u Njemačku, buduća ministrica studirala je medicinu nakon čega je doktorirala i specijalizovala ginekologiju. 2015. su se pojavile optužbe da je von der Leyen prepisala veći dio svog doktorata. Nakon istrage Univerziteta u Hannoveru zaključeno je da doktorat „sadrži greške“, ali je odlučeno da Von der Leyen smije zadržati doktorsku titulu.

1986. Ursula Albrecht se udaje za doktora i potomka poznate porodice tekstilnih industrijalaca, Heika von der Leyena s kojim ima sedmero djece.

Kasni ulazak u politiku

Politici se posvetila relativno kasno: članicom Kršćansko-demokratske zajednice (CDU) postala je tek 1990, a u pokrajinsku politiku je ušla krajem devedesetih. Na saveznu političku scenu je došla 2005. kada ju je novopečena kancelarka Angela Merkel dovela na mjesto ministra porodice. U drugom kabinetu Merkel, Von der Leyen je obavljala mjesto ministra rada, a 2013. je preuzela ministarstvo odbrane.

Na čelu ministarstva obrane, konzervativni krugovi su joj predbacivali nedovoljnu bliskost samim postrojbama te prespori preustroj Bundeswehra.  Ministarstvo obrane trenutno potresaju skandali oko preplaćenih savjetničkih honorara, a sama ministrica je već nekoliko puta svjedočila pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom. 

Štićenica Angele Merkel

Von der Leyen slovi kao prisna saradnica Angele Merkel, a neko vrijeme se nalazila i u igri za glavnu sekretaricu CDU-a. Konzervativnim krugovima je bila trn u oku i zbog svoje podrške izbjegličkoj politici Angele Merkel. Sama porodica Von der Leyen je kod kuće primila jednog izbjeglicu iz Sirije.

Analitičari je zbog dobrog poznavanja sva tri glavna EU jezika i iskustva u NATO-u smatraju podobnom kandidatkinjom za mjesto čelnice Evropske komisije.

 

Izvor: N1

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog