Region

Makron završio dvodnevnu posjetu Srbiji

Predsjednik Francuske Emanuel Makron završio je dvodnevnu posjetu Srbiji, a do aviona na aerodromu "Nikola Tesla" ispratio ga je predsjednik Srbije.

Makron je rekao danas u Beogradu da postoji evropska perspektiva za sve zemlje u regionu Balkana, iako su, kako je naveo, neke, kao BiH, još udaljene.

Makron je istakao da je neophodno sprovoditi reforme na evropskom putu.

Ukazavši na primjer Bugarske i Rumunije, koje su članice EU, a u kojima je veliki broj građana napustio zemlju, francuski predsjednik je rekao da to ne treba dozvoliti u regionu.

Prema njegovim riječima, to je moguće samo kroz reforme i regionalnu saradnju.

Makron i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom razgovora sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih naglasili su značaj saradnje mladih generacija i zbog napretka regiona, prenijeli su beogradski mediji.

Predsjednik Francuske je izrazio zadovoljstvo što je čuo od mladih ljudi da žele da sarađuju, istakavši da je to veoma bitno jer "dijele isti geografski prostor".

Prema njegovim riječima, dobro je da mladi dijele iste vizije i bitno je da ostanu u svojim zemljama i zbog napretka regiona.

Vučić je zahvalio mladima za napore da promijene region, naglasivši značaj regionalne saradnje.

On je rekao da je obaveza političkih lidera i državnika da stvore okruženje za bolju budućnost.

Studenti iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih smatraju da su saradnja, pomirenje i prevazilaženje stereotipa i teškog nasljeđa sukoba izuzetno važni za budućnost Balkana, a da saradnja mladih može donijeti mir regionu.

Regionalna kancelarije za saradnju mladih osnovana je 2016. godine u Parizu na samitu lidera zamalja Balkana.

Formirana je po modelu na njemačko-francusku kancelariju koja se pokazala kao uspješan model za razgovor u postkonfliktnim društvima, a njeno sjedište je u Tirani, glavnom gradu Albanije.

Aleksandar Vučić je, u izjavi novinarima na Kalemegdanu nakon razgovora sa studentima Kancelarije za mlade, rekao da će se dok je živ zalagati za kompromis kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

- Ako ne budemo mogli, neke generacije poslije nas će morati. Da živimo u strahu od ratova... kupujemo oružje da bismo se odbranili. Ako vide da je Srbija kao orah tvrda, znaće da je nije lako slomiti - istakao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara kada se može očekivati novi sastanak o Kosovu sa liderima Njemačke i Francuske, predsjednik Srbije je rekao da će na tom nivou razgovarao vjerovatno u septembru.

- Mislim da je potrebno vrijeme da se o nekim stvarima opet govori. Mrzim da prebacujem krivicu na drugu stranu, hajde da sačekamo da velike sile urade svoj posao - rekao je Vučić.

Vučić je Makrona ispratio uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

Činjenica da je predsjednik Srbije lično ispratio francuskog kolegu govori o značaju posjete i dobrim razgovorima koji su vođeni u Beograd.

 

Izvor: rts/b92
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog