Politika

Elmedin Konaković od sutra i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović zakazao je za sutra sjednicu federalnog organa zakonodavne vlasti na kojoj će biti verifikovan mandat delegatu Elmedinu Konakoviću.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sutra bi trebao preuzeti mandat federalnog parlamentarca u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Do ovakvog scenarija došlo je nakon što se SDP-ov delegat Samir Suljević povukao iz Doma naroda Parlamenta FBiH u skladu s dogovorom političkih stranaka na čijem čelu se nalaze Konaković (Narod i pravda) i Nermin Nikšić (SDP).

Podsjećanja radi, Suljević je ranije kao SDP-ov zastupnik u Skupštini KS izabran u Dom naroda FBiH radi osiguranja izbora Denisa Bećirovića (SDP) u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Federalni delegati sutra će se izjasniti i o određenim prijedlozima zaključaka koji proizlaze iz presuda Ustavnog suda BiH, ali i o važnom Prijedlogu zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koji je juče usvojen na hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Radi se o dugo očekivanom zakonu o kojem je ranije postignut dogovor Vlade FBiH i predstavnika boraca, a podrazumijeva 15 različitih prava za boračku populaciju i članove njihovih porodica, među kojima je i tzv. borački dodatak.

Ovaj prijedlog zakona razmatraće se po hitnom postupku isto kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH za 2019. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju Budžeta FBiH za 2019. godinu.

 

 
Izvor: Klix.ba 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog